Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Betehet a hangulatnak hétfőn a fülledtség
2013. május 06. 09:23

orvosmeteorológia, humánmeteorológia

Betehet a hangulatnak hétfőn a fülledtség
Hétfőn a frontérzékenyeket nem terheli semmilyen fronthatás, a hétvégéhez képest azonban változékonyabban alakul az idő, ez pedig okozhat kellemetlen tüneteket. Az allergiások helyzete továbbra is rossz.
Betehet a hangulatnak hétfőn a fülledtség

Hétfőn nem érkezik időjárási front térségünkbe, a frontérzékenyek emiatt nem tapasztalhatnak markáns tüneteket. A melegedés miatt azonban főként keleten a fokozottan melegfront-érzékenyek körében koncentrálási zavarok, enyhe migrén léphet fel, az érintettek kerüljék az alkohol és a csokoládé fogyasztását - tanácsolja a Meteoklinika.

Ezzel együtt fülledtebbé válik ugyanakkor az idő, ez elsősorban a szívbetegeknek és a vérnyomásproblémákkal élőknek okozhat kellemetlen perceket. Nem várható hőség, a magas páratartalom hatására azonban melegebbnek érezhetjük a levegőt, mint amilyen az valójában. A fizikai munka során hamarabb elfáradhatunk, légszomj, rosszullét is jelentkezhet. Az idősek, a keringési panaszokkal élők és a szívbetegek is pihenjenek sokat, különösen a legmelegebb déli órákban, a megerőltető tevékenységeket is inkább halasszák későbbre.

A helyenként élénk szél frissítőleg hathat, de a fokozottan érzékenyek enyhe fejfájást, nyugtalanságot tapasztalhatnak a hatására, a gyerekek is szétszórtabbak, figyelmetlenek lehetnek. Mindez a zivatarok által érintett tájakon is gyakori lehet, főként a vihar érkezése előtt válhatunk feszültté, ingerlékennyé. A zivatarok idején az asztmások állapota is romolhat, ők próbálják zárt térben átvészelni a mozgalmasabb órákat és erre az időre pihenjenek le.

A piacokon már sokféle friss zöldséget és gyümölcsöt lehet kapni, ajánlott ezekkel erősíteni az immunrendszerünket. Az epernek szezonja van, a piros gyümölcs amellett, hogy frissítő, sokféle értékes vitamint tartalmaz. Vértisztító és baktériumölő hatással bír, alacsony energiatartalma mellett pedig C-, A-, B1- és B2-vitaminban, vasban, magnéziumban, káliumban és kalciumban is gazdag. Kiváló antioxidáns, és a legújabb kutatások szerint a szívműködést is erősíti.

A napos tájakon a déli órákban nem ajánlott napozni, könnyen leéghetünk. Magas, 30-40-es, érzékenyebbek esetében még ennél is erősebb napolajjal védekezzünk az erős, olykor már nagyon erős UV-sugárzástól! A szabadban töltött idő alatt inkább tartózkodjunk árnyékban, szórt fényben is barnulhat a bőr.

Az allergiásoknál a platán, a nyír és az eperfafélék pollenjei okozhatják a legtöbb panaszt. Az allergiások mérsékeljék a hús- és a tejtermék-fogyasztást, autózás közben pedig tartság felhúzva az ablakokat! A zivatart követően 1 órával már sokkal tisztább a levegő, ilyenkor, vagy kora reggel és este érdemes inkább sétálniuk!

A közlekedés során keleten a napsütés lehet zavaró, máshol pedig záportól, zivatartól nedvessé váló útburkolat növelheti a balesetek bekövetkezésének kockázatát. A zivatarokban olykor erős vagy viharos széllökések ronthatják a menetstabilitást, a felhőszakadások területen pedig hirtelen drasztikusan lecsökkenhet a látótávolság.

Forrás: hvg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK