Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Betegek is bejelenthetik a mellékhatásokat
2012. augusztus 28. 00:01

gyógyszer, mellékhatás, betegállomány, betegség, gyógyszertár

Betegek is bejelenthetik a mellékhatásokat
Ezentúl már nemcsak az orvosok és az egészségügyi dolgozók, hanem a betegek is bejelenthetik, ha egy gyógyszernél olyan mellékhatást vesznek észre, amely nincs felsorolva a csomagoláson.
Betegek is bejelenthetik a mellékhatásokat

 Az észrevételeket egyelőre e-mailben, faxon vagy levélben lehet jelezni a gyógyszerészeti intézetnek, később pedig majd egy internetes oldalon is. Az adatok onnan egy uniós adatbázisba kerülnek.

Egy a Híradónak nyilatkozó gyógyszerész azt mondta, hogy sokan rákérdeznek, melyik gyógyszernek milyen nem várt hatásai lehetnek. "Van olyan, aki a mellékhatás miatt nem választja azt a gyógyszert, vagy a mi segítségünket kéri abban, hogy esetleg egy kisebb vagy más mellékhatással rendelkező, vagy mellékhatás nélküli gyógyszert válasszon" – mondta Tiszavári Zsuzsa, szakgyógyszerész.

Ezentúl már a betegek is bejelenthetik, ha olyan mellékhatást vesznek észre, amely nincs felsorolva a gyógyszerek csomagolásán. Eddig ezt csak az orvosok és az egészségügyi dolgozók jelezhették, most már bárki megteheti egy uniós szabály miatt.

A mellékhatásokat a gyógyszerészeti intézetben gyűjtik, majd beviszik őket egy uniós adatbázisba. "A bejelentések egyelőre e-mailen, faxon vagy levélben tehetők meg, de a mellékhatások online bejelentésének lehetőségét is tervezzük, a fejlesztések utolsó szakaszánál tartunk" – mondta Kőszeginé Szalai Hilda, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgató-helyettese.

Uniós hatástanulmányok szerint a gyógyszerek mellékhatásai az ötödik leggyakoribb halálozási okot adják. Ahhoz, hogy ezt még hatékonyabban megelőzhessék, a tagállamok a gyógyszerhatóanyagok vizsgálatát is felosztották egymás között. Magyarország 42 hatóanyagot kapott, köztük a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egyik összetevőjét, a Moxonidint.

Forrás: MTV
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK