Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Bele lehet betegedni a mellékhatásoktól való félelembe?
2013. július 25. 07:47

gyógyszer, mellékhatás

Bele lehet betegedni a mellékhatásoktól való félelembe?
Előfordult már Önnel is, hogy miután elolvasta valamelyik gyógyszerhez mellékelt betegtájékoztatót, úgy érezte, hogy jelentkezett Önnél egy vagy több mellékhatás? Esetleg csak tartott tőle, hogy tapasztalni fogja a szer nem kívánt hatásait is?
Bele lehet betegedni a mellékhatásoktól való félelembe?

Vannak, akik olyannyira félnek a negatív mellékhatások jelentkezésétől, hogy valóban érezni vélik a betegtájékoztatóban felsorolt lehetséges panaszokat, napról napra rosszabbul érzik magukat, nem tudnak szabadulni aggályaiktól, miközben a fizikai probléma nem valós, csupán a páciens képzeletében létezik. Ezt a jelenséget nevezzük nocebo hatásnak.

A pszichés tünetek idővel súlyosbodnak. A páciensek úgy gondolják, hogy a szedett gyógyszertől jelentkeznek náluk a mellékhatások, akár konkrét betegségek is, és sok esetben öndiagnózist is felállítanak, nem ritkán például daganatos betegségre gyanakszanak. A páciens környezetével is megoszthatja feltevéseit vélt betegségeiről, ám a legtöbben ostobaságnak tartják az iylen jellegű panaszkodását.

Okok, diagnózis és kezelés

A páciensek rendszerint több orvosi vizsgálaton is átesnek, mire sikerül diagnosztizálni a valódi betegségüket, mely pszichológus segítségével kezelhető. A legtöbben - miután kigyógyultak a pszichés betegségből - érthető módon kerülik a betegtájékoztatók elolvasását.

A betegség kialakulásának hátterében többek között állhat az állandó stressz, a munkahelyi nyomás. A negatív külső hatások hívják elő a betegségektől való túlzott mértékű félelmet, az állandó aggodalom pedig az immunrendszer gyengüléséhez vezet.

Fabrizio Benedetti, a Torinoi Egyetem nocebo hatást vizsgáló kutatója szerint a jelenség hátterében molekuláris szinten az állhat, hogy bizonyos agyi hírvivő anyagok hatására a beteg a fájdalomtól való félelmet valódi fájdalomként éli meg.

Ha az orvos rosszul választja meg szavait, az is kétségeket ébreszthet a betegben, és hozzájárulhat a nocebo hatás kialakulásához

Forrás: webbeteg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK