Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Balesetnél is hátrány a kövérség
2013. január 30. 09:10

túlsúly, elhízás, baleset, egészség

Balesetnél is hátrány a kövérség
A túlsúlyosok gyakrabban halnak bele Egy friss tanulmány szerint az elhízott autóvezetők jóval gyakrabban halnak meg közúti balesetben, mint a normál súlyúak. Szakemberek szerint az autók tervezésénél figyelembe kéne venni a testsúlyt is.
Balesetnél is hátrány a kövérség

Az Emergency Medicine Journal című online lapban megjelent vizsgálat szerint, az elhízott autóvezetők jóval gyakrabban halnak meg közúti balesetekben, mint a normál testsúlyúak. Az Egyesült Államokban készült tanulmány azt a kérdést ébresztette fel a szakemberekben, vajon az autótervezőknek nem kellene-e figyelembe venniük az autók biztonságának megtervezése során, hogy az ország lakosságának nagyjából egyharmada jelentős súlyfelesleggel bír.

 
A szakemberek 1996 és 2008 közötti adatokkal dolgoztak, mely során 57 491 közlekedési balesetet rögzítettek a rendszerben. A kutatók azokat a karambolokat vették számba, melyben két személyautó vett részt, mely során a baleset legnagyobb kárt okozó momentuma maga az ütközés volt, illetve ahol vagy az egyik, vagy mindkét sofőr meghalt az ütközés következtében. Azt is figyelembe vették, hogy a balesetben két hasonló méretű és típusú autó ütközzön. Végül 3403 vezetőpárost választottak ki, akinek súlyát és korát is rögzítették, valamint azt, hogy használtak-e biztonsági övet és volt-e légzsák a kocsiban. 

Az eredmények azt mutatták, hogy a vezetők 46 százaléka volt normál súlyú, minden harmadikuk elhízott, és minden ötödikük súlyosan elhízott. A balesetet szenvedők kétharmada volt férfi, és közel minden harmadik 16 és 24 év közötti, szintén minden harmadik személy helytelenül használta a biztonsági övet, és az esetek több mint a felében nyílt ki a légzsák. A személyeket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) értékelés alapján három súlycsoportba osztották, és ez alapján egyértelműen kimutatható volt, hogy minél kövérebb volt valaki, annál nagyobb valószínűséggel halt meg a balesetben, a nemek arányát tekintve pedig a nők voltak nagyobb veszélyben. Meglepő módon az is kiderült, hogy a túlságosan sovány férfiak esetében is nagyobb volt az elhalálozás esélye, mint a normál súlyúaknál.

 
A szakemberek szerint a fő probléma az lehet, hogy a túlsúlyos sofőrök esetében nem fog megfelelően az öv, mivel a vastag szövetréteg miatt nem tud biztonságosan ráfeküdni a testre. Egy másik teória szerint, a túlsúlyos vezetők többnyire rosszabb egészségi állapotban vannak, ezért az ő szervezetük könnyebben adja fel a küzdelmet egy baleset esetén. Ennek ellenére a tanulmány készítői továbbra is szükségét érzik annak, hogy az autótervezők változtassanak a modelleken, mivel a jelenlegi biztonsági rendszerek a normál súlyú vezetőkre lettek tervezve, ám közben egyre nőtt az elhízott, túlsúlyos sofőrök száma, és az ő testfelépítésük másfajta igényeket támaszt.
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK