Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Az olívaolajnak már az illata is fogyasztó hatású
2013. március 25. 10:10

fogyás, diéta, olívaolaj, elhízás

Az olívaolajnak már az illata is fogyasztó hatású
Jóllakottabbnak érezzük magunkat tőle. Az olívaolaj a kutatók szerint azzal segíthet a fogyásban, hogy már az illata is eltelít. A Müncheni Műszaki Egyetem és a Bécsi Egyetem kutatói kísérletükben arra kérték a résztvevőket, hogy három hónapig naponta fogyasszanak el 500 gramm joghurtot. Egy részük olívaolajat kevert hozzá, a többiek repceolajat, zsírt vagy vajat.
Az olívaolajnak már az illata is fogyasztó hatású
Az eredmények alapján kiderült, hogy az olívaolajat fogyasztók összességében kevesebb kalóriát vittek be, és egyikük sem hízott meg. A vérvizsgálatok a szerotonin, a telítettség érzetéért felelős hormon magasabb szintjét mutatták ki.
 
A német és osztrák kutatók szerint ez egy olyan aromás vegyületnek köszönhető, amely semmilyen más zsírban és olajban nem fordul elő. A kutatás eredményeit sikerült megismételni úgy, hogy olívaolaj helyett csak az aromás vegyületet keverték a kísérleti alanyok joghurtjába. Az olívaolajból kivont vegyület növeli a telítettség érzetét, ezáltal közel 200 kalóriával csökkenti a napi kalóriabevitelt. 
 
A kutatókat annyira meglepte, hogy az olívaolaj a repceolajjal azonos zsírsavmennyisége ellenére is ilyen hatékony, hogy egy újabb kísérletet is elvégeztek, ami azt mutatta, hogy még az olívaolaj illata is befolyásolja az étvágyat. A hozzáadott olívaolaj kivonattal kevert joghurtot fogyasztó résztvevők átlagosan 176 kalóriával kevesebbet fogyasztottak naponta, mint azok, akik enélkül ették a joghurtot. 
 
A kutatók úgy vélik, eredményeik megnyithatják az utat az újfajta egészséges, de laktató fogyókúrás ételek kifejlesztése felé, miután a kísérletek azt bizonyítják, hogy az aroma képes szabályozni a telítettség érzetét.
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK