Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Az isteni angyalfű
2015. január 12. 21:34

angyalfű, gyomorpanaszok, bélpanaszok, emésztés elősegítő, menstruációs görcs

Az isteni angyalfű
Vajon ismerjük-e egyik hasznos gyógynövényünk, az angyalfű jótéteményeit? Nem árt többet tudni róla, hiszen „angyalian” kedvező tulajdonságai a természet igazi kincsévé teszik. Gyökerét gyógyteakeveréknek felhasználva például kiváló hatású emésztési panaszok, erős stressz, kimerültség, hörghurut, de még étvágytalanság esetén is. Az alábbiakban számba vesszük főbb jó tulajdonságait.
Az isteni angyalfű

Olaszországban már 1510-ben, abban az időben, amikor a pestis tizedelte a milánóiakat, az angyalfüvet hívták segítségül a betegség ellen. Ezt az illatos, ernyősvirágú növényt – mely angyelika, angyalgyökér, fajtája szerint orvosi arkangyalfű néven is ismert – azóta is szüntelenül magasztalják Európában.

 

Első termesztői, a középkori szerzetesek adták neki nevét: Angelica archangelica.

A gyökérkivonat szaga aromás, íze fűszeres, csípős, édeskésen kesernyés.

Alkotóelemei: illóolaj (alfa-felén, pinén, cimol), kumarin (angelikasav, bergapten), furokeserűanyagot, cukor.

 

 

Meg kell különböztetni a nem a gyógynövények közé tartozó, vad fajtáját, mely az angelica silvestris nevet viseli, és nem keverendő össze a kínai angyalgyökérrel, az Angelica sinensis-szel sem.

 

Könnyít az emésztésen, étvágygerjesztő hatású


Az angyalfű (arkangyalfű) gyökér főzete jótékonyan hat az emésztésre, javítja a bélmozgást, elősegítve ezzel a gyomorszekréciót. A gyomorban növeli az enzimek termelődését, serkenti a gyomornedv-elválasztást. Görcsoldó hatású, és csökkenti a felfúvódást, gázok képződését. (De gyomor- és bélfekélyben szenvedő betegek ne alkalmazzák.)

Csökkenti a szorongást, javít az álmatlanságon


A növény hatóanyagai jótékonyan befolyásolhatják a központi idegrendszer működését, ezért segítenek elűzni a stresszt, az álmatlanságot, a visszatérő, gyötrő gondolatokat, a szomatizációt (egyes lelki jelenségek megnyilvánulását testi tünetekben).  Az angyalfű különösen hatékony tehát alvászavar esetén, valamint az idegi alapon jelentkező olyan emésztési problémákra, mint a kolitisz (vastagbél-gyulladás) vagy az emésztési eredetű fejfájásokra.

 

Ügyelni kell a fényérzékenységre

Amikor a gyökerében lévő esszenciális olajkivonatot koncentráltan alkalmazzák, ajánlott rövidebb ideig igénybe venni (kb. 1 hétig), mert az arra hajlamos személyeknél fennáll a fényérzékenység kockázata. Ez különféle bőrreakciót (kipirosodást, viszketést, kiütéseket) jelenthet napnak való kitettség esetén, ezért a kúra idején a napsütéstől tartózkodni kell.

Köhögés, hörghurut ellen hat


Görcsoldó és antibakteráiális tulajdonságai mellett az angyalfű köptető hatású, és segíti nyálkaképződés esetén annak oldódását. Heveny bronchitis tüneteinél ajánlott együtt alkalmazni más antiszeptikus gyógynövény-kivonattal (ilyen a kakukkfű, a rozmaring).

 

Csökkenti a menstruációs görcsöket


A fent említett tulajdonsága miatt az angyalfű közrejátszhat a menstruációs görcsök enyhítésében is. A havi vérzést elősegítő hatása következtében pedig ajánlott a menstruáció késése esetén. Ezért vannak, akik hormonális szabályozónak is tartják, noha nem mutatható ki egyértelmű összefüggés e hatás és a hatóanyag között.

Enyhíti a reumás panaszokat


Külsőleg alkalmazva csökkenti a reumatikus fájdalmat (bedörzsölő szerként alkalmazták a népi gyógyászatban), továbbá az ideggyulladásos panaszokat csökkentő hatása is ismert.

 

Egy erősítő leves

 

Készítsünk 1 liter zöldséglevest (legyen benne sárgarépa, zeller, hagyma, gomba). Díszítsük angyalfű levelével és szárával, adjuk hozzá 2-3 kanál kakukkfű, babérlevél, zsálya keverékét.
Ügyeljünk rá, hogy főzés alatt fedjük be a levest, hogy megőrizzük az aromákat.

 

Begyűjtés, tárolás


A növényt a második évben, ősztől tavaszig lehet gyűjteni. Gyökerét jól meg kell mosni, szárítani és 1 cm-es darabokra vágni. Azután egy hermetikusan lezárt üvegedényben célszerű tárolni.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK