Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Az idős kor előnyei
2013. szeptember 06. 08:00

idősödés, öreg, agy, érzelem

Az idős kor előnyei
A korral lassul az agy feldolgozási sebessége, és az emlékezet is kieshet néha, de a megtanult stratégiák, a megbízhatóság és a kiegyensúlyozottabb életmód előnyöket jelenthet.
Az idős kor előnyei

Lássuk, hogyan veszi fel a versenyt, sőt, szárnyalja túl az idősek agyműködése a fiatalokét.

A két félteke szinkronba kerül

Képalkotó módszerekkel kimutatták, hogy a fiatalabbak gyakran csak az egyik agyféltekét használják egy bizonyos feladat megoldásához, míg a középkorúaknál és az időseknél mindkét félteke azonos aktivitást mutat.

 

Az agy fejlődése soha nem áll meg

Szemben a korábbi vélekedéssel, miszerint az agysejtek idővel elhalnak, ma már bebizonyosodott, hogy még új neuronok is létrejönnek, és az agy a feladatoknak megfelelően folyamatosan alakul. Jól látható ez például abban a vizsgálatban, amikor az idősek hangszertanulása során az agynak a hallásért, memóriáért és kézmozgásért felelős területei jelentős változáson mentek át.

Javulnak a problémamegoldó és döntési készségek

Ez megfigyelhető nemcsak laboratóriumi körülmények között, de az életben is, hogy csak egyet említsünk, a közép- és időskorúak jobb pénzügyi döntéseket hoznak, okosabban gazdálkodnak, mint a fiatalabbak.

A pohár félig tele van, nem félig üres

Az idősödés egyik előnye, hogy pozitívabb lesz az életszemlélet, és nagyobb az érzelmi stabilitás. Ennek fiziológiai alapja az agy érzelmekért felelős, amigdalának nevezett területén létrejött változások sora.

Folyamatosan javulnak az empátiás készségek

Az idősek különösen jók az interperszonális dilemmák megoldásában, nő a társadalmi intelligenciájuk, jobban megértik a társas kapcsolatok működését.

Világosabbak lesznek a prioritások

Az idősek egyre inkább tisztában vannak az idő múlásával, azzal, hogy földi létünk korlátozott. Ez a tudatosság segít a pozitív kapcsolatok kialakításában és a negatívak kerülésében.

Folyamatosan tanulunk, és fejlesztjük képességeinket

Jó példa erre a szókincs bővülése, mert bizonyos tanult információkat soha nem felejtünk el, viszont újak adódnak hozzájuk.

Az idősek az egészet látják

A korral jobban fel tudjuk mérni a helyzetet. Kísérletek bizonyítják, hogy míg a fiatalok inkább a részletekre összpontosítanak, az idősebbek az egész képet látják.

Idősebb korban jobban uralkodunk az érzelmeinken

Míg a fiatalabbak folyamatosan érzelmi hullámvasúton ülnek, az idősebbeknél kiegyensúlyozottabb az érzelmi szint, jobban az emóciókat szabályozó stratégiák.

Még új helyzetekben is feltaláljuk magunkat

Ahogy az agyat új benyomások érik, olyan sémákat alakít ki, amelyek segítenek felismerni és válaszolni hasonló körülmények esetén a jövőben. Életünk delére már oly sok ilyen séma kialakult, hogy sikerrel kezeljük az új szituációkat is. A felgyűlt tapasztalatokat nevezi a köznyelv bölcsességnek.

Forrás: informed.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK