Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Az esemény utáni tabletta is abortusz?
2013. szeptember 30. 15:50

kapcsolat, szex, embriószövetek, abortusz, tabletta

Az esemény utáni tabletta is abortusz?
A kutatók azt javasolják, hogy biztosítsanak a nőknek egy olyan esemény utáni fogamzásgátló tablettát, amely akár egy hónappal később is megakadályozza a terhességet.
Az esemény utáni tabletta is abortusz?

Olyan fogamzásgátló kifejlesztésére ösztönzik a gyógyszergyártókat kutatók, amely a petesejt és a spermium embrióvá egyesülése után is megszakítja a terhességet. Az abortusz ellen kampányolók azonban azzal érvelnek, hogy egy ilyen tabletta gyakorlatilag olyan lenne, mint egy "rejtett abortusz", mert mire a nő beveszi a tablettát, a magzatnak már apró szervei és végtagjai vannak.

Jelenleg körülbelül 3,5 millió brit nő szed olyan hormontartalmú fogamzásgátlókat, amelyek a petesejt felszabadulását gátolják. Sokan azonban különféle mellékhatásokat tapasztalnak, például hízást, fejfájást, hányingert, illetve súlyosabb esetben a vérrögképződés és az emlőrák kockázatának megemelkedését.

Dr. Elizabeth Raymond, a New York-i Gynuity vállalat kutatója a stockholmi Karolinska Intézet kutatóival együtt azt állítja, hogy egy ilyen esemény utáni tablettát széles körben elfogadnának a nők, még akkor is, ha ez az abortusz egy formájának minősül. A szakértők a Journal of Family Planning and Reproductive Health Care szaklapban megjelent cikkükben arról számolnak be, hogy húsz évvel ezelőtt egy nemzetközi felmérés egy ilyen fogamzásgátló tabletta elfogadásának figyelemreméltóan magas arányát mutatta a nők körében, ami valószínűleg azóta sem változott.

Norman Wells, a Family Education Trust szervezet munkatársa szerint azonban ezek a kutatók tulajdonképpen egy abortusz tabletta bevezetését javasolják a nőknek. "Egy ilyen tabletta bevezetése gyakorlatilag az igény szerinti abortusz lehetőségét vezetné be rejtett módon" - állítja Wells. "Fogamzásgátlónak nevezni egy olyan gyógyszert, amit a közösülés és a lehetséges megtermékenyülés után kell bevenni, eleve lehetetlen. Nem létezik olyan, hogy esemény utáni fogamzásgátló tabletta. Ez önmagában véve ellentmondás. A kutatók a nők számára nyújtott választás lehetőségének lelkes bővítése közben megfeledkeztek a másik személyről, aki érintett minden abortuszban, függetlenül attól, milyen korán szakítják is meg a terhességet. Az abortusz mindig azzal jár, hogy a meg nem született gyermeket teljes mértékben megfosztják a választási lehetőségtől."

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK