Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Az elmúlt napokban alacsony volt a pollenterhelés
2012. április 12. 09:50

Az elmúlt napokban alacsony volt a pollenterhelés
Magas koncentrációban csak a platán virágporát regisztrálták, és ezt is csak a Dél-Dunántúlon. Tüneteket okozhat még a nyír, néhol a gyertyán, illetve a fűz virágpora - írta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán a hivatalos Facebook-oldalán.
Az elmúlt napokban alacsony volt a pollenterhelés

 

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb jelentésében azt írta: a 14. hét első felében előbb fokozatosan erősödött, majd péntektől a hideg, az eső és a viharos szél következtében jelentősen csökkent a pollenterhelés. A hét első felében még a nyír virágpora jelentette a legnagyobb terhelést, bár mennyisége fokozatosan csökkent, koncentrációja még elérte a magas, nagyon magas szintet. A hét közepétől viszont robbanásszerűen beindult a platán pollenszórása, virágporának koncentrációja magas, illetve nagyon magas szintre emelkedett.

A fővárosban a fűz és a gyertyán pollenkoncentrációja is elérte a magas szintet, de tüneteket okozó mennyiségben regisztrálták a ciprus- és tiszafafélék, a juhar, a kőris és a hét elején még a nyár virágporát is, majd megkezdődött a tölgy és a bükk pollenszórása is.

Az esős idő következtében megemelkedett a légkörben az allergén gombák mennyisége is - a legtöbb helyen elérte a tüneteket okozó közepes, Zalaegerszegen a magas szintet is. Ezen a héten hétfőn az előző napokhoz hasonlóan továbbra is alacsony volt a pollenterhelés, kedden viszont kismértékben erősödött.

Az OKI a honlapján rendszeresen frissíti az egyes allergén növények - mogyoró, éger, ciprus- és tiszafafélék, kőris, nyárfa, gomba, szilfa, fűzfa - pollenszórására vonatkozó mérési eredményeket, és egy térképen öt színnel jelölik az egyes településeket a különböző allergének intenzitása alapján. A fehér szín azt jelenti, hogy az adott növény pollenje nincs jelen az úgynevezett pollencsapdában. A pollenszemek alacsony intenzitását sötétzölddel, a közepes intenzitást világoszölddel jelölik. A magas intenzitást narancssárga, a nagyon magas intenzitást piros színnel jelzi az OKI.

Szerdán a legfrissebb mérési eredmények alapján csak néhány települést jelöltek a nagyon magas pollenintenzitást jelző piros színnel az OKI térképén. Eszerint jelenleg Győrben és Zalaegerszegen a nyír, míg Pécsett a platán pollenkoncentrációja éri el a nagyon magas szintet.

Paller Judit országos tiszti főorvos és Apatini Dóra, az OKI biológusa március végén sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet: a kései téli fagy miatt később kezdődött az allergén fák pollenszórása, de a mostani meleg idő alapján erős lesz a pollenszezon. A magyar lakosság körülbelül tíz százaléka allergiás, a pollenallergia mintegy kétszázezer embert érint. Köztük sokan egyszerre több allergénre is érzékenyek.

Forrás: metropol.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK