Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Az egészséges bélflóra a hosszú élet titka
2014. január 22. 10:01

bélflóra, bélbaktérium

Az egészséges bélflóra a hosszú élet titka
A megfelelő bélflóra csökkenti a gyulladást, és képes megelőzni a betegségeket - derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a korhoz köthető egyensúlyváltozás gyógyszeres kezeléssel kiküszöbölhető, így kitolható az élettartam.
Az egészséges bélflóra a hosszú élet titka

A szakértők állítása szerint a "jó" és "rossz" baktériumok egyensúlyának felborulása összefüggésben áll a rák, a cukorbetegség és a gyulladásos bélproblémák kialakulásával. Arra viszont egyelőre nem tudnak magyarázattal szolgálni, hogy a fiatal és egészséges bélrendszer pontosan milyen folyamat hatására válik később beteggé. Dr. Heinrich Jasper, a kaliforniai Buck Öregedéskutató Intézet munkatársa úgy véli, hogy az eredmények lehetővé teszik a tudósok számára, hogy megtalálják a megoldást a bélflóra időskori hanyatlásának prevenciójára, mellyel jelentősen növelhetővé válik majd az élettartam.

Dr. Jasper gyümölcslegyeket vett górcső alá. A rovaroknál számottevően csökkent a bélben található baktériumok száma az idő múlásával, s ez gyulladáshoz vezetett. Magyarázata szerint az egyensúly felborulása a stressz-reszponzív FOXO-gén állandó aktivitásának tudható be - ez a folyamat pedig a korral jár. Hatása, hogy az immunválaszt szabályozó PGRP-SC molekulák passzívabbá válnak. Ettől végül gyengül a szervezet reakciója a bélben található "rossz" baktériumokra. Utóbbiak tehát a szabadgyökökkel együtt elszaporodnak.

A szabadgyökök túlzott őssejt-termeléshez vezetnek a bélben, ami akár rákos folyamatot is eredményezhet. Dr. Jasper úgy nyilatkozott, hogy a legérdekesebb eredmény akkor állt elő, amikor a kutatócsoport növelte a PGRP-SC termelését a bélsejtekben, amivel helyreállt az egyensúly, továbbá visszaszorult az őssejt-termelés.

A PGRP-SC működés akár gyógyszerekkel is kiváltható, s elég volt ahhoz, hogy növelje a legyek élettartamát. "Ha megértjük, hogy az öregedés milyen hatással van a bélflóránkra, adataink szerint lehetőség nyílhat az egészséges évek számának, illetve a várható élettartamnak a növelésére" - mondta Dr. Jasper a Cell című szakfolyóiratban megjelent tanulmány kapcsán.

Forrás: hazipatika.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK