Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Az autizmus előrejelzésére dolgoztak ki genetikai tesztet ausztrál kutatók
2012. szeptember 13. 07:23

szellemi egészség, szellemi fogyatékos, baba, csecsemő, genetika

Az autizmus előrejelzésére dolgoztak ki genetikai tesztet ausztrál kutatók
Az autizmus előrejelzésére szolgáló tesztet dolgoztak ki ausztrál kutatók, a már csecsemőkorban alkalmazható vizsgálat lehetővé teszi az állapot korai diagnózisát és a minél előbbi beavatkozást.
Az autizmus előrejelzésére dolgoztak ki genetikai tesztet ausztrál kutatók

A Molecular Psychiatry című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban 3 ezer autizmussal élő páciensre vonatkozó, az Egyesült Államokból származó adatot használtak fel a Melbourne-i Egyetem munkatársai.

Az autizmus spektrum jellegű zavar, átlagosan körülbelül minden 150. gyereket érinti, tünetei a társasági kapcsolatok enyhe zavarától a súlyos kommunikációs problémákig vezetnek.

Stan Skafidas kutatásvezető és csoportja 146 génben 237 genetikai markert azonosított, amelyek kapcsolatba hozhatók az állapot megjelenésével. Ezek a markerek vagy hozzájárulnak az autizmus felbukkanásához, vagy védik az érintett személyt attól, hogy kifejlődjön a zavar. A kutatók úgy vélik, hogy a markerek együttes mérésével megítélhető, hogy mekkora a kockázata az autizmus kialakulásának.


A genetikai teszt kockázati markerei emelik a pontszámot, míg a védő hatású markerek jelenléte csökkenti azt. Minél nagyobb összpontszám adódik valakinél, annál nagyobb a kockázata az autizmus megjelenésének.

"A teszt az állapot korai detektálására szolgálhat csecsemőknél és kisgyerekeknél, és segíti a korai beavatkozást azoknál, akiket diagnosztizál" - írta Skadifas a közleményében.

Az eddigi vizsgálatokban európai emberek leszármazottainál próbálták ki a tesztet, amely ebben az etnikai csoportban több mint
70 százalékos pontosságúnak bizonyult. A kutatók a továbbiakban más népcsoportoknál is tanulmányozzák a teszt hatékonyságát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK