Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Az arcszőrzet – problémák és megoldások
2012. november 23. 08:57

arc, szőrzet, kiütés, viszketés

Az arcszőrzet – problémák és megoldások
Bár az arcszőrzet szexi is lehet, a legtöbb férfi már nem szeret úgy kinézni, mint egy barbár – nem ez vonzza a nőket. Hacsak nem Tarzan arcápolási technikáját követed, akkor minden héten meg kell borotválkoznod párszor. Itt van egy kis útmutató ahhoz, hogy a borotválkozással kapcsolatos dolgok a múltba vesszenek – és természetesen a megoldásokról is mindent megtudhattok.

Bemetszések és vágások

Kicsi, első látásra jelentéktelennek tűnő sebek vagy mély, csúnya vágások, amikből folyik a vér – biztos már tapasztaltad ezeket a kellemetlen dolgokat a borotválkozás során. A tompa borotvapengék lehetnek a bűnösök az ilyen sebek miatt, de ha egy éles pengét nyomsz oda az arcodhoz jobban a kelleténél, még rosszabb sérülések lehetnek.

Megoldás: elegendő borotva hab, egy jó minőségű borotva és fertőzés gátló – ezek a legfontosabb eszközök, amikor a borotválkozás katasztrofális sérüléseit próbálod meg elkerülni.

Tippek:

  • Mindenek előtt dobd ki az olcsó, rossz minőségű borotváidat és szerezz be egy olyat, aminek forgatható feje van. Így sokkal könnyebb lesz a borotválkozás vele és a rendszeres penge cseréről se feledkezz meg. A legjobb megoldás, ha nagyjából 8 borotválkozás után cseréled le a pengét.

  • Nagyon jó megoldás lehet még, hogyha olyan borotvát választasz, aminek a pengéi között kevés hely van, így kevesebb nyomást kell kifejtened borotválkozás közben és ez által csökken a sérülés veszélye is.

  • Minden borotválkozás előtt tölts 2-3 percet egy gőzös helyen, így az arcod biztosan eléggé felpuhul és fel is tudja szívni a kellő nedvességet. Ezután jó vastagon kend be az arcod borotvahabbal, így könnyebben siklik majd végig a penge az arcod felszínén. Ne felejtsd el minden simítás után leöblíteni a pengét.

  • Azokra az esetekre, ha megvágnád magas és vérezni kezdene az arcod, mindig legyen nálad fertőtlenítő. Miután megvágod magad egyből nyomj oda egy fertőtlenítőbe itatott vattát. Ezekre az esetekre a jég is jó megoldás lehet, a hideg összehúzza az ereket, ezért ha az arcodhoz nyomsz ilyenkor egy jégkockát gyorsabban eláll a vérzés. Amikor már nagyjából elállt a vérzés, vigyél fel a sebre egy kevés enyhe fertőtlenítő hatású after shavet, aztán folytasd a vattával is a kezelést.

Az érzékeny és száraz bőr

A száraz és érzékeny bőrnek is több kiváltó oka lehet. A durva vegyi anyagok allergiás reakciókat válthatnak ki az érzékeny bőrű embereknél. Továbbá a helytelen borotválkozás is bőrirritációhoz vezethet. A sötétebb bőrű embereknél az irritáció kiválthat szélsőséges elszíneződéseket is. A kiütések és a viszketés két olyan tünet, ami arra enged következtetni, hogy érzékeny és száraz a bőröd vagy, hogy más bőrirritációtól szenvedsz.

Megoldás: Habár a borotválkozás közben szerzett sebek általában pár órán belül maguktól meggyógyulnak, vannak olyan módszerek, amikkel megelőzheted ezeket a kellemetlenségeket. Ezek közé tartozik a jó minőségű eszközök használata, a jó borotva, a szakszerű borotválkozási technika és mind ezek után a hidratáló krém.

Tippek:

  • Ha tudod vagy sejted, hogy érzékeny a bőröd, csak olyan termékeket vásárolj, amik a te bőrtípusodnak vannak kifejlesztve. Nagyon jó választás lehet az a fajta borotva, amin van egy aloe-vel bevont csík és tartalmaz esetleg más vitaminokat is, például E vitamint.
  • Próbáld meg kerülni az olyan borotvák használatát, amikor nátrium lauryl szulfátot tartalmaznak – ez az összetevő található meg a szappanokban is, könnyen ki tud száradni tőle a bőr. Ezek helyett alkalmazz inkább bőrápoló szerekben gazdag krémeket (például aloe vera). Ezek a krémek megnyugtatják a bőrödet borotválkozás előtt, közben és után is.
  • Az egyik legfontosabb dolog, hogy a szőr növekedésével egy irányban borotválkozz, csak akkor csináld ellentétes irányba, ha az előző módszerrel még maradtak szőrszálak.
  • Sose engedj a kísértésnek, hogy túl szőrösen borotválkozz és soha, de soha ne borotválkozz száraz arcbőrrel, még akkor sem ha késésben vagy.
  • Végül, de nem utolsó sorban mindig használj hidratáló krémet borotválkozás után és ha száraz a bőröd olyat válassz, amiben több fajta vitamin is megtalálható.

 

Benőtt szőrszálak

Amikor egy szőrszál oldalról nő a bőrödben, nem pedig az arcod felszínét áthasítva, akkor egy benőtt szőrszállal van dolgod. Számtalan kiváltó oka lehet a benőtt szőrszálnak. Például sokkal hajlamosabb lehetsz benőtt szőrszálakra, ha durva az arcszőrzeted, ha hiányzik az arcodból a nedvesség, vagy ha nagyon olajos az arcod. A helytelen borotválkozási technikák is vezethetnek benőtt szőrszálakhoz, sőt valójában a legtöbbször ez a kiváltó ok.

Megoldás: A bőr leválása, a pórustágító trükkök és a jó minőségű borotválkozási eszközök mind segíthetnek megelőzni a benőtt szőrszálak megjelenését, vagy a már megjelentek eltüntetését.

Tippek:

  • Körülbelün minden héten egyszer tegyél meleg, nedves ruhát az arcodra, ez kitágítja a pórusokat és segít előcsalogatni a makacs szőrszálakat.

  • Ezután használj egy szivacsot egy finom arckefével, így a halott bőr lehámlik az arcodról, ami egyébként meggátolná a szőr előbújását. Próbáld meg ennél a tippnél nem többször használni a szivacsot, mert kiszáríthatja a bőrödet és ha túlzásba viszed, akár még növelheted is a benőtt szőrszálak esélyét.

Ha megfogadod ezeket a tanácsokat egy csipesszel már könnyen a felszínre hozhatod a benőtt szőrszálakat, de ne engedj a csábításnak, hogy kitépd őket, mert így nagyobb valószínűséggel fognak megjelenni újra és okoznak majd még több gondot.

Visszahajló szőr

Ez a benőtt szőrszálaktól csak kicsiben eltérő dolog. Akkor történik, amikor a szőrszálak becsavarodnak és visszanőnek a bőrbe. Erre is érdemes odafigyelni, mert gyulladást és fertőzést okozhat. Ez a probléma főként afrikai és medditerrán származású vagy nagyon sűrű, göndör szőrű embereknél fordul elő. A bőrön a miteszerekhez hasonlítanak.

Megoldás: Hidd el, nagyon gyorsan meg akarsz majd szabadulni ettől a problémától, mert nagyon ijesztőek lehetnek. Látogass meg egy bőrgyógyászt, ha ez a kellemetlen dolog lép fel nálad. Hogy megelőzd ezt a problémát, változtass a borotválkozási technikádon, és fontold meg a hosszú borostát.

Tippek:

  • Ha szereted a teljesen leborotvált arcot vagy a munkád megköveteli ezt, próbálj meg szimpla pengéjű borotvát használni. Amit el szeretnél kerülni, az az, hogy ne borotválkozz túl szorosan, különben nem hagysz elég helyet a szőrszálaidnak a rendes távozáshoz.

  • Nézd át az arcszőrzet javaslatainkat és gondold át, fenn tudsz- e tartani egy kicsi, de jól ápolt arcszőrzetet. Ha már egyszer megtaláltad a megfelelő hosszúságú arcszőrzeted magadhoz, akkor már csak fenn kell tartanod. Ez azt jelenti, hogy nem kell minden nap vagy mindenhol megborotválkoznod, elég csak egy sokkal kisebb területen.

Nézz szembe a problémáiddal

Bár a nők az ápolt arcú férfiakat kedvelik, a borotválkozásnak lehet számos kellemetlen velejárója. Reméljük most, hogy már azonosítani tudtad a problémádat, hatalmában vagy annyi tudásnak, hogy megelőzd és kezeld is azokat. Használj megfelelő eszközöket, megfelelő technikát, figyelj oda a bőrtípusodra és ne vedd félvállról, bármilyen tünet is jelentkezik nálad! Így már egy lépéssel közelebb kerültél a friss és nyugodt bőrhöz.

Forrás: http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/test/1347/arcszorzet
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK