Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Az anyai C-vitamin-hiány nyomot hagy a magzat agyán
2012. november 20. 12:00

vitamin, magzat, születés, szülő, csecsemő

Az anyai C-vitamin-hiány nyomot hagy a magzat agyán
A terhesség alatti C-vitamin-hiány károsan hat a magzati agy fejlődésére, és az okozott kárt nem lehet helyrehozni a születés után adott C-vitamin-pótlással - derült ki egy dán kutatásból.
Az anyai C-vitamin-hiány nyomot hagy a magzat agyán

Felmérések szerint a fejlett világ felnőtt lakosságának meglepően nagy hányada, 10-20 százaléka fogyaszt túl kevés C-vitamint. A PLOS ONE tudományos folyóiratban megjelent cikk szerint a C-vitamin-hiány különösen veszélyes a terhesség alatt.
Sok más fontos anyag esetében a magzat akár az anya rovására is hozzájut a kellő mennyiséghez, ám a C-vitamin esetében ez a kompenzáló mechanizmus nem hatékony: ha az anya C-vitamin-hiányos, jó eséllyel a magzat sem kap eleget.
A Koppenhágai Egyetem kutatói vemhes tengerimalacok és kölykeik vizsgálata alapján azt állítják, hogy még a kismértékű anyai C-vitamin-hiány is 10-15 százalékkal csökkenti a magzati hippocampus - a  memória fontos központja - térfogatát. Azért a tengerimalacokat választották modellállatnak, mert ezek az állatok az emberhez hasonlóan nem képesek előállítani a C-vitamint.

Az állatkísérletek eredményei arra utalnak, hogy a károsodás már a terhesség első harmadában bekövetkezik, és az agyfejlődési lemaradás nem hozható be a születés után az utódnak adagolt C-vitaminnal. Ezért minden várandós anyának javasolják a változatos, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrendet, illetve a terhesség alatt szedhető multivitaminok szedését.
A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a C-vitamin-hiány elsősorban a szegény és alultáplált embereket érinti (különösen, ha dohányznak is), és ennek következményei tovább rontják amúgy is hátránnyal induló gyerekeik esélyeit.

Forrás: http://www.origo.hu/egeszseg/terhesseg/20121119-az-anyai-cvitaminhiany-nyomot-hagy-a-magzaton.html
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK