Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Az alvást sem szabad túlzásba vinni
2013. október 09. 09:26

alvás, pihenés, betegség, alvásdiagnosztika

Az alvást sem szabad túlzásba vinni
Egy kutatás szerint a túl kevés (hat óránál kevesebb) és a túl sok (10 óránál több) alvás is összefügg a koszorúér-betegséggel, a diabétesszel, a szorongással, az elhízással és más krónikus betegségekkel a 45 éven felüli felnőttekben.
Az alvást sem szabad túlzásba vinni

Az amerikai Betegségellenőzési és Megelőzési Központ (CDC) legújabb kutatása alapján az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia (AASM) azt javasolja az ilyen krónikus betegségekben szenvedő embereknek, hogy forduljanak alvásgyógyász szakorvoshoz, aki ki tudja értékelni alvási mintájukat.

"Fontos, hogy minden felnőtt hét-kilenc órát próbáljon aludni éjjelente, hogy részesülhessen az alvás okozta egészségügyi előnyökben, de ez különösen vonatkozik a krónikus betegekre" - magyarázta Dr. M. Safwan Badr, az AASM elnöke. "Az elterjedt alvászavarok, például az alvási apnoé és az inszomnia, gyakran jelentkeznek krónikus betegségben szenvedő betegekben, és rendkívül megnehezítik a nyugodt alvásukat. Ha tehát valaki rendszeresen kimerülten ébred, beszéljen egy alvásszakértővel, hogy kideríthesse, van-e valami probléma. Ha valamilyen alvászavart diagnosztizál, a rendellenesség kezelése jelentős mértékben enyhítheti a tüneteket, és javíthatja az életminőséget."

A Sleep szakfolyóirat októberi számában megjelent kutatásban több mint 54 ezer 45 éven felüli ember vett részt. A keveset alvók a koszorúér-betegség, a stroke, a diabétesz, az elhízás és a gyakori mentális feszültség magasabb előfordulásáról számoltak be, mint a napi 7-9 órát alvók. Ugyanez vonatkozott a túl sokat alvókra is - az ő esetükben a koszorúér-betegség, a stroke és a diabétesz fokozott kockázata még kifejezettebbnek bizonyult.

"A több alvás még nem feltétlenül jelenti azt, hogy jól is alszunk. Fontos megérteni, hogy az alvás minősége és mennyisége egyaránt befolyásolja az egészségi állapotunkat" - összegezte a kutatást Badr.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK