Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Az allergiás nátha kivizsgálása
2012. december 07. 08:50

allergia, szénanátha, Prick teszt, bőrpróba

Az allergiás nátha kivizsgálása
Az allergia megfelelő kezelési módját az allergia fajtájának és súlyosságának ismeretében lehet kiválasztani, ezért számos kérdésre és vizsgálatra számíthat, ha panaszaival orvoshoz fordul.
Az allergiás nátha kivizsgálása

 

A náthás tünetek kivizsgálásában is a kórelőzmény gondos felvétele, illetve a tünetek pontos elemzése az első és legfontosabb lépés.

Az orvosnak ismernie kell a tünetek megjelenésének gyakoriságát, az esetleges szezonalitás tényét, a korábbi életkorban előforduló allergiás betegségeket (ételallergia, atópiás bőrgyulladás, hörgőasztma).

A kórelőzmény felvétele után az általános fül-orr-gégészeti fizikális vizsgálatot minden beteg esetében elvégzik.

A vizsgálat során az orvos először a beteg arcán látható jellemző tüneteket keres, például a gátolt orrlégzésre jellemző kerekded arcformát, félig nyitott ajkakat, duzzadt szemhéjakat, belövellt kötőhártyát, a szem alatt kékes árkokat.

Ezután az elülső és hátsó orrtükrözést végeznek, melynek során - a nyálkahártya gyulladásának megállapításán túl - a vizsgálatot végző orvos megfigyeli, hogy a páciensnek nincs-e esetleg egyéb betegsége (például orrsövényferdülés, orrpolip, arcüreg-gyulladás).

Szükség esetén az orr és melléküregeinek endoszkópos vizsgálatát is elvégzik. Fültükrözés során a külső hallójárat és a dobhártya, a torok vizsgálatakor pedig a garatnyálkahártya érintettségét értékeli az orvos.

 

Hogyan zajlik az allergia bőrpróba?

A bőrpróbák a bőrbe juttatott allergén által kiváltott azonnali típusú túlérzékenységi reakción alapulnak. Az IgE által közvetített allergiás betegségek diagnosztizálásában két bőrpróbamódszert alkalmaznak: az egyik az ún. "prick-teszt", a másik az ún. "intracutan teszt".

A "prick-teszt" során az alkar hajlító oldalán, a bőr felszínére juttatott allergének oldatán keresztül pontszerű hámsérülést ejtenek a bőr felszínén.

Az "intracutan teszt" során az allergén vizes oldatát juttatják injekció formájában a hám rétegei közé.

A reakciókat az allergének felvitelét követő 30-60 perc után olvassák le. Az eredményeket minden esetben csak a részletes kórelőzmény adatainak ismeretében értékeli a kezelőorvos.

Kiegészítő vizsgálatok

 

Amennyiben az előző vizsgálatok során nem lehetett kizárni a betegséget, illetve nem sikerült egyértelműen bizonyítani a betegség fennállását, az orvos további vizsgálatok elvégzését javasolhatja.

Allergológiai vizsgálatok. Ezen vizsgálatok során vérvétellel vizsgálhatják a vérszérumban megtalálható IgE ellenanyagok mennyiségét, illetve összetételét. Lehetőség van továbbá az orrnyálkahártyára mesterséges úton juttatott, ismert antigénekkel, vagy nem-specifikus irritáló anyagokkal provokálni az allergiás eredetű náthára jellemző tüneteket.

Képalkotó eljárások. Felvételeket készíthetnek az orrmelléküregekről röntgen készülékkel, komputertomográffal (CT), illetve történhet mágneses rezonanciavizsgálat (MR)

Az orrlégzés funkcionális vizsgálatai. A vizsgálatok során speciális készülékekkel mérhetik az orrlégzés során tapasztalható levegőáramlás maximális értékeit. Ez a módszer egyszerű, fájdalmatlan, a betegek otthon is el tudják végezni.

  • Rinomanometria. Ide tartozó vizsgálat az ún. rinomanometria, melynek során a dinamikusan változó orrbementi és orrgarati nyomáskülönbségből, valamint az ennek hatására beáramló levegő áramlási sebességéből következtetnek az orrnyálkahártya állapotára. Objektív, megbízható eljárás, azonban - eszközigénye miatt - csak betegellátó intézetben végezhető.
  • Akusztikus rinometria. Viszonylag újabb módszer az ún. akusztikus rinometria, melynek során az orrba vezetett ultrahang visszaverődésének segítségével vizsgálható az orrüreg keresztmetszete és térfogata.
  • Szacharin-teszt. Nem tartozik szorosan a légzés vizsgálatához, de mindenképp megemlítendő az ún. szacharin-teszt, mellyel az orrnyálkahártyát fedő hámsejtek csillószőreinek működését vizsgálják. Ezeknek a csillóknak a megfelelő működése kell ahhoz, hogy az orrnyálkahártyán megtapadt idegen anyagok (legyen szó akár kórokozókról, akár pollenekről) megfelelő ütemben távozzanak a garat felé. A szacharin-teszt során az alsó orrkagyló nyálkahártyájára szacharin tablettát helyeznek, majd mérik azt az időt, amíg az édes íz megjelenik a garatban (az orrnyálkahártyán nincsenek ízérző receptorok). Normál esetben ez kevesebb, mint 30 perc.
Forrás: http://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/441/az-allergias-natha-kivizsgalasa
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK