Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat
2012. október 29. 15:50

tünetek, fertőzés, tüdő, tüdőkárosodás, csontvelő

Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat
Akut tüdőkárosodás a tüdő bármilyen eredetű fertőzése vagy sérülése esetén kialakulhat, erre azonban ma még nem létezik hatékony gyógyszeres terápia. Csontvelői őssejtek segítségével viszont már sikerült megakadályozni a tüdőkárosodás kialakulását és a már létrejött károsodás is kezelhetővé vált - egyelőre csak egérkísérletekben.
Az akut tüdőkárosodás is kezelhetővé válhat

Az akut tüdőkárosodásban a tüdőhólyagocskák falát behálózó vérerek falának hámsejtjei károsodnak: az erekből ennek következtében folyadék áramlik a tüdőhólyagocskákba, ami enyhébben vagy súlyosabban károsítja a tüdőt. Erre a problémára mindeddig nem sikerült hatékony gyógymódot találni, Dr. Kishore Wary és kollégái (University of Illinois) azonban egy lépéssel közelebb jutottak a megoldáshoz: egerek csontvelőiből olyan elősejteket sikerült izolálniuk, amelyek képesek voltak megakadályozni a kísérletesen kiváltott akut tüdőkárosodás kialakulását. A már kialakult sérülést szintén hatékonyán orvosolták ezek a sejtek - olvasható a ScienceDaily beszámolójában.

A felszínükön hordozott fehérjék után Flk-1-nek, illetve CD34-nek nevezett elősejtek csak nagyon kis százalékát teszik ki a csontvelő őssejtjeinek. A tanulmány vezető szerzője szerint a tüdőléghólyagocskák hámsejtjei (endothéliumsejtek) éppen azért nem képesek regenerálódni, mert igen hosszú élettartamúak: átlagosan csak mintegy 5 év alatt cserélődnek le. A vérben bármely időpontban csak igen kevés olyan elősejt (progenitor sejt) kering, amely később aztán képes endothéliumsejtté alakulni.

"A tüdőhólyagocskákban egyszerűen nem állnak rendelkezésre azok az őssejtek, amelyek a regenerációhoz szükségesek lennének" - mondja a farmakológus. A kutatóknak azonban most olyan módszert sikerült kifejleszteniük, melynek segítségével felszaporíthatták ezeket az elősejteket. Emellett a "ragadósságukat" is fokozták, a sejtek így nagyobb számban voltak képesek megtapadni a tüdő léghólyagocskáinak felszínén.

Az őssejtek úgynevezett integrineket (sejtfelszíni receptormolekulák) hordoznak, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy célpontjaikhoz csatlakozva javító mechanizmusokat indítsanak be. A sejtek "ragadósságának" fokozása - vagyis a sejtfelszíni integrinmolekulák számának növelése - vélhetően az őssejtek regenerációs képességét is fokozza" - mondja Wary. A kísérletek egyelőre igazolták ezt a feltevést. Amikor az előzőleg akut tüdőkárosodást okozó szerekkel kezelt egerekbe Flk és CD34 receptormolekulákkal dúsított felszínű őssejttenyészetet juttattak be, az elősejtek képesnek mutatkoztak a tüdőbetegség okozta károsodások kiküszöbölésére. A léghólyagocskákban megelőzték a folyadékfelhalmozódást és a túlélési rátát is javították.

Az egérmodell Wary szerint nemcsak azt igazolta, hogy őssejtekkel eredményesen lehetne kezelni az akut tüdőkárosodást, hanem sokat segített az elősejtek regenerációs munkájának megértésében is. "A terápiás elősejtek integrineket használnak arra, hogy a sérült területekhez kapcsolódjanak, és ott molekuláris és sejtes javító mechanizmusokat hozzanak működésbe" - mondta Wary. A kutatók remélik, hogy az őssejtterápia ezen fajtáját idővel az emberi tüdőkárosodás kezelésére is alkalmassá lehet majd tenni.

A kutatók a Stem Cells című szaklap októberi számában publikálták eredményeiket.

Forrás: http://egeszseg.origo.hu/cikk/0945/279313/20091105_ossejt_ali_tudokarosodas_integrin_1.htm
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK