Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Az AIDS tünetei és megelőzése
2013. február 22. 09:29

HIV-vírus, aids, aids-szűrés, megelőzés

Az AIDS tünetei és megelőzése
A HIV fertőzés, illetve az AIDS betegség napjaink legsúlyosabb, szexuális úton terjedő betegsége. Cikkünkből fontos információkat tudhatsz meg erről a gyógyíthatatlan betegségről és megelőzésének lehetőségéről. Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome = szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV-vírus (Human Immunodeficiency Virus = emberi immunhiány vírusa) által előidézett tünetegyüttes, amelyet 1981-ben azonosítottak, de már jóval régebben megjelent.
Az AIDS tünetei és megelőzése
A vírus az immunrendszer bizonyos típusú sejtjeit pusztítja. Az immunrendszer fokozatos leromlása miatt a szervezet nem tud ellenállni a fertőzéseknek és a daganatok megjelenésnek esélye is megnő. A megfertőződés után a tünetek általában évekkel (átlagosan 5 évvel) később jelentkeznek, de ez idő alatt a fertőzöttek továbbadhatják a vírust.
 
A vírus elterjedés 1959-ig vezethető vissza. A legtöbb tudós szerint a HIV Afrikában alakult ki a XX. század első felében. A WHO becslése szerint 2007-ben 33,2 millió ember szenvedett AIDS-ben és 2,1 millió halt bele, amiből 330 ezer gyerek.
 
Ha valaki HIV fertőzött, nem jelenti feltétlenül azt, hogy AIDS-es is. A HIV-fertőzöttség azt jelenti, hogy a vérben megjelentek azok az antitestek, amelyekkel a szervezet a vírusra reagál. Sok HIV-pozitív embernél évek múltán sem jelentkeznek az AIDS tünetei, noha szervezetükben ott van a vírus. Idővel a HIV legyengíti az immunrendszert, ami addig védett minden fertőzéstől. Így a szervezet sokkal sebezhetőbb lesz minden betegséggel szemben, és ez halálhoz vezethet.
 
Ma már igen nagy hatékonyságú gyógyszerek léteznek, amelyekkel a vírus szaporodása jelentős mértékben lelassítható. Ezek a gyógyszerek nem gyógyítják meg a beteget, de nagy mértékben lelassíthatják az immunrendszer pusztulását. A HIV-fertőzés tehát valamelyest kordában tartható, de nem gyógyítható krónikus betegséget okoz.
 
Aktív szexuális élet = rendszeres ellenőrzés!
A szakemberek az aktív szexuális életet élők számára rendkívül fontosnak tartják a rendszeres szűrést, ezáltal hamar kiderül a lappangó, még diagnosztizálatlan kór, s megelőzhető a fertőzés tovaterjedése. Hazánkban a rendszeres szexuális életet élő fiatalok egy része sajnos nem is vesz tudomást ezekről a figyelmeztető felhívásokról, holott Amerikában már a 13 éves kamaszok is rendszeresen megjelennek ellenőrző szűréseken.
 
A szűrési lehetőségekről az orvosi rendelőkben, vagy akár interneten is szerezhetsz információkat. Élj a lehetőséggel, hogy te is biztonságban élhess.
A betegség szakaszai:
 
1. szakasz: A HIV fertőzés utáni 3-4 hét a HIV-vírus lappangási időszaka, a beteg még nem AIDS-es.
2. szakasz: A HIV fertőzést követő 3-6 hétben léphetnek fel. Tünetei: átmeneti nyirokcsomó-megnagyobbodás, láz, fáradékonyság, rossz közérzet, izomfájdalom és kanyarószerű bőrkiütések. A fertőzöttek 1-2 hét elteltével hirtelen tünetmentessé válnak. Sok esetben azonban ezen tünetek egyáltalán nem jelentkeznek, vagyis a fertőzés továbbra is tünetmentesen lappang; más esetben előfordulhat olyan súlyos panaszok jelentkezése is, melyek azonnali orvosi vizsgálatot kívánnak.
3. szakasz: Tünetmentes HIV betegség, vagyis semmilyen klinikai tünet nincs, közben a vírus szaporodása változatlan mértékben zajlik. Ez az állapot általában 3-8 évig tart.
4. szakasz: Megjelenik a krónikus, megmagyarázhatatlan hasmenés időszaka, és rendszerint tovább tart, mint egy hónap. A beteg nyirokcsomója megnagyobbodik, elkezd fogyni, lázrohamai vannak, éjjel izzad. Olyan fertőzések, daganattípusok jelenhetnek meg, melyek csak kifejezetten legyengült immunrendszer mellett alakulhatnak ki.
5. szakasz: Kifejlett HIV betegség: Ezt a szakaszt nevezzük AIDS betegségnek. Ennek átlagos időtartalma 6 hónaptól 2 évig terjed, melyet halál követ.
 
Hogyan terjedhet az AIDS?
 
Szexuális, homoszexuális átvitel -  Az, hogy mennyi esélyed van arra, hogy ezúton elkapd a HIV-fertőzést, függ a szexuális érintkezési módtól, a partnerek számától, a védekezés módszerétől, illetve attól, hogy a partnernek milyen típusú fertőzése van. Itt felhívnám a figyelmet arra, hogy mindenképpen használjunk óvszert, hiszen így előzhető meg legnagyobb valószínűséggel a fertőzés átvitelét.
 
Fertőzött vérrel, vérkészítménnyel történő átvitel - A 80-as évek elején a betegek jelentős része a világon ily módon fertőződött meg. Azonban a vér kötelező szűrésének bevezetése óta ez a veszély a fejlett országokban minimálisra csökkent (kivéve a kivédhetetlen esetekben).
 
Anyáról gyermekre történő átvitel - Ez a fertőződési mód részben csökken, részben emelkedik. Csökken, mert a HIV fertőzött anyák vírusellenes szerrel történő kezelése az anyáról gyermekre való átvitel valószínűségét 25%-ról 8%-ra csökkenti. Emelkedik viszont, mert egyre nő a fiatal drogos HIV pozitív anyák száma. A gyermek megfertőződhet szülés közben (a szüléskor levett vérmintából elvégzett PCR vizsgálat eredménye negatív, azonban a 6 héttel később megismételt vizsgálat eredménye pozitív) de akár a szoptatás során is.
 
Közös tű, fecskendő használata - Ily módon kialakulhat fertőzés kábítószer-élvezők közös belövése során, vagy amikor a nem megfelelő körülmények miatt például a gyerekosztályon egy közös tűvel kezelik a gyerekeket. (Erre példa Románia, ahol az AIDS betegek száma meghaladja a 3.000-t, és a betegek túlnyomó többsége gyerek.)
 
Balesetből eredő fertőzések - Ezek során általában az ápoló személyzet fertőződik meg. A kötelező óvórendszabályok betartásával általában az ilyen balesetek elkerülhetők.
 
A betegek hatékony kezelése és a vakcinák kifejlesztése még nem megoldott feladat. Bár erre évente dollármilliókat költenek, sajnos a kezdeti biztató eredmények nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.
Forrás: kamaszpanasz.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK