Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Augusztus 1. a szoptatás világnapja: 8 kritikus pont, amely téged is érint
2014. augusztus 01. 22:49

szoptatás

Augusztus 1. a szoptatás világnapja: 8 kritikus pont, amely téged is érint
A világ egyik legtermészetesebb és legszebb élménye a szoptatás. Ez a kijelentés még akkor is nehezen kérdőjelezhető meg, ha nagyon sok nők számára a szoptatás - ha ösztönös is - nem megy olyan könnyedén, mint azt szeretnék.
Augusztus 1. a szoptatás világnapja: 8 kritikus pont, amely téged is érint

Akad néhány olyan probléma a szoptatás környékén, amiről hallgat a környezet, a kismama meg nem kérdez. Leginkább azért, mert nem ildomos előre „leírni” a szoptatást, a nehézségekkel kapcsolatos félelmek nem népszerűek, így a gyerekágyas anyuka, akinek egyik óráról a másikra kell szembenéznie a feladatokkal, olykor nem képes megfelelni az elvárásoknak. Máskor úgy érezheti, a környezet nem is tartja jó anyának, ha nem tud szoptatni. Éppen ezért szeretnénk leszögezni: akár tudja-akarja anyatejjel táplálni gyermekét, akár nem, ez semmilyen formában nem minősíthet senkit, mint édesanyát.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne nagyon is fontos, praktikus és a baba szempontjából optimális a szoptatás, csak éppen attól még nem lesz rossz anya az, aki bármilyen ok miatt más típusú megoldás mellett dönt, vagy megfogalmazza a szoptatással kapcsolatos negatív, fájdalmas tapasztalatait.

Forrás: Thinkstock

De milyen nehézségek jelenthetnek akadályt a valóban harmonikus, egészséges, olcsó, „kéznél lévő”, friss és higiénikus anyatejes táplálás előtt? A Life.hu azokat a szoptatással kapcsolatos jelenségeket gyűjtötte össze, amik komoly akadályt gördíthetnek az anyetejes tápálás elé, és amelyeket érdemes megoldani, ha erre lehetőség van.

 

Nem szopik a gyerek

A szopás a baba számára feladat, az anyatejért meg kell dolgozni, és egyáltalán nem egyértelmű, hogy a kicsi az első pillanatban „cicire” kap (ilyen is van), de gyakori probléma, hogy a csöppség szájából kifordul a mellbimbó, nem a megfelelő mértékben vagy szögben kapja be a bimbót, esetleg az első pár szívás után elfárad. Persze vannak okos kis praktikák, amivel szopásra ösztönözhetjük a babát - a csecsemős nővérek, később a védőnők, de a család nőtagjai is lelkesen segítenek ebben -, de előfordulhat, hogy minden trükk ellenére, a baba számára túl nagy a feladat. Ilyenkor jön a türelem, a kitartás, a „ne add fel” és a bűntudat, hogy mégsem sikerült elérni a célt.

Túl kevés a tej

A legerősebb félelem az anyukákban, hogy nem lesz elég az anyatej, a gyerek örökké éhes, az éhség miatt túl gyakran ébred fel, vagyis nem tud megfelelni a kicsi igényeinek az anya - miatta nem fejlődik normális ütemben a gyerek -, vagyis jön a bűntudat és a „nem vagyok jó anya” érzése. Bár sokszor pontosan annyi anyatej termelődik a mellben, amennyire szükség van és egy-két hét alatt „beáll” a termelés arra a mennyiségre, amennyit a baba igényel, előfordulhat, hogy a kismama szervezete mégsem termeli a megfelelő mennyiséget.

Túl sok az anyatej

Ilyen is van, a felesleggel pedig kezdeni kell valamit, és hiába az előző szakaszban leírt kijelentés, mely szerint az anyatej majd „beáll a kívánt” mennyiségre - az odáig vezető út fájdalmas lehet. És fárasztó, mert a felesleges anyatejet el kell távolítani az anyamellből, különben pangani kezd, és súlyos gyulladásokat is okozhat. Van az úgy, hogy az anyuka szoptatás után még egy órát üldögél az ágy szélén (alvás, pihenés helyett) és azon munkálkodik, hogy megszabaduljon a felesleges anyatejtől. Aki pedig próbálta már a kézi mellszívót, az azt is tudja, hogy az se képes csodákra, az elektromos mellszívó pedig nem érhető el minden család számára. Szóval a sok tej is okozhat kínos órákat, napokat, éjszakákat az egyébként lelkiismeretes és lelkes anyuka számára.

Forrás: Thinkstock

Spriccelő anyatej

Az anyatej bizony folyik: bárhol beindulhat a csorgás, elég, ha megkésünk egy pár percet a szoptatással, és még éppen a sarki kisboltban fizetünk. De az is elég lehet, ha a babára gondolunk. A természet nagyon ügyesen kötötte össze a megfelelő drótokat a szervezetben, éppen ezért az anyatej jön és kínos pecsétet hagy a ruhán a legviccesebb helyzetekben. Egy ismerős fiatal anyuka tejtől duzzadó melle például egy főiskolai vizsga kellős közepén kezdett el csorogni. Hogy ezt ki mennyire érzi kínosnak, az függ a személyiségétől és a környezet reagálásától egyaránt. Ebben az esetben nem volt nagy a zavar, a vizsgáztató tanár - szintén nő - gyors papírzsepi akcióval segített túlélni a kellemetlen szituációt. Persze a tapasztalt anyukák kibélelt melltartókkal jelennek csak meg a külvilágban, de előfordulhat, hogy a kánikula tetőfokán éli meg az anyaság édes perceit a nő, és a könnyű nyári ruha alatt kevéssé rejtegethető a bélelés.

Sebes mellbimbók

A nem megfelelő technikával történő szoptatás, vagy a túl gyakori szoptatás következtében sérülhet a mellbimbó. A sebes mellel történő szoptatás pedig fájdalmas élmény az anyuka számára, miközben azon is aggódhat, hogy nem kap-e valamilyen fertőzést a kicsi. Sebes mellek esetén ajánlják a bimbóvédő használatát, a babák azonban nem mindig veszik jó néven az eszközt, nem akarják elfogadni a védővel takart mellbimbót, és ez további problémákat vethet fel.

Szoptatás nyilvános helyen

A bevállalósabb anyukák ma már egyszerűen ölbe veszik a babát és megszoptatják a kicsit akár a vonaton is, vagy a játszótéren, levegőztetés közben.

Néhány világhírű anyuka, például Miranda Kerr, vagy a Victorias Secret modellje, Doutzen Kroes, Maggie Gyllenhaal, sőt Pink is jó példával járnak elöl a nyilvános szoptatás felvállalásával. Ezeket a pillanatokat meg is örökítették!

A többség azonban egyszerűen továbbra is zavarba jön - a gondolatra is -, hogy idegen emberek szemtanúi legyenek ennek a természetes aktusnak. Úgy időzítenek programokat, hogy azok kifejezetten két etetés közé essenek. Mások meg „bujdosnak”, ha mégis úgy alakul a helyzet, hogy a gyereknek ennie kell, és nyilvános WC-ék fülkéibe húzódva szoptatnak, vagy megtanulják trükkösen takargatni a mellet, ki ne villanjon a mellbimbó. 

Az anyetej összeköt, időhöz köt

Ez a gondolat se túl népszerű, de attól még létezik a probléma: az anyukák egy része úgy érzi, a gyerek igényei szabják meg az életét. Akad, akinek ez túl nagy teher, még akkor is, ha az anyetejes szoptatás mellett is lehet "lopni" időt. Akár úgy, hogy egy etetésre való anyatejet lefejve más eteti meg a babát és addig lehet aludni, programot szervezni vagy meginni egy teát a barátnőkkel. Bár az anyukák is igénylik és akarják is a babák állandó jelenlétét, a csak anyatejjel való táplálás néha túl szorosnak bizonyulhat - és az érzés miatt ismét jöhet a bűntudat. A környezet támogató jelenléte nélkül ezzel a helyzettel és ezekkel az érzésekkel nagyon nehéz megbirkózni egy anyukának.

Anyatejes szex

Az anyai szervezet, a hormonok működnek az intim percek során is, és nem mindenki viseli jól az anyatejtől lucskos érzéki pillanatokat. Még akkor is, ha az apuka úgy imádja párját, ahogy van, sőt az anyatejtől duzzadó, síkos kebelnél nincs is vonzóbb számára, az anyukák egy része visszavonulót fújhat az ölelésből, amikor beindul a tej, vagy takargatja, törölgeti magát, zavarba jön, így kizökkennek a hangulatból.

 
Augusztus 1. a Szoptatás Világnapja, augusztus első hete pedig a Szoptatás Világhete, melyet 1992 óta ünnepelünk világszerte. A rendezvények célja, hogy valamilyen szoptatáshoz kapcsoló kérdéskörre irányítsák a közvélemény figyelmét. Idei témája arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a Milleniumi Fejlesztési Célok megvalósításában a szoptatás támogatása kulcsszerepet játszhat. A téma időszerűségét az adja, hogy az elérendő célok kitűzött határideje 2015, azaz a következő év.
Bővebben: http://www.lll.hu/
Forrás: life.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK