Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Árvíz: teendők közegészségügyi vészhelyzetben
2013. június 07. 08:38

vészhelyzet, víz, árvíz

Árvíz: teendők közegészségügyi vészhelyzetben
A dunai árvíz által érintett megyékben a népegészségügyi szakigazgatási szervek teljes erejükkel azon dolgoznak, hogy a rendkívüli árhullám miatti közegészségügyi kockázatokat minimálisra csökkentsék. Ennek részeként számba vették a várandós anyákat, a krónikus kezelésre szorulókat, emellett az ivóvízellátást is szoros figyelemmel kísérik. Az érintett lakosság, illetve a védekezésben részt vevők figyelmét az Országos Tisztifőorvosi Hivatal ismételten felhívja a rendszeres szappanos kézmosás, illetve a kézfertőtlenítő készítmények használatára, különösen étkezés, adott esetben dohányzás előtt. A bél- és gyomorfertőzést okozó kórokozók ugyanis elsősorban a szájon át tudnak bejutni a szervezetbe - figyelmeztet az ÁNTSZ közleményben.
Árvíz: teendők közegészségügyi vészhelyzetben

Győr-Moson-Sopron megyében a népegészségügyi intézet munkatársai Mecséren, Ásványrárón, Dunaszentpálon és Dunaszeg területén segítettek a felkészülésben. Figyeltek arra, hogy a védekezésben részt vevők pihentetése, étkeztetése és ivóvízellátása a szabályoknak megfelelő legyen. A mentőszolgálat segítségével kötöző anyagokkal (mullpólya, vágott pólya, ragtapasz, gyorskötöző) látták el azt a 4 háziorvosi körzetet, ahol a védekezés során bekövetkező kisebb sérüléseket tudják ellátni.

Komárom-Esztergom megyében a Komárom-Ács Vízmű Kft. ellátási területén több kutat lezártak, továbbá emelt klórszinttel fertőtlenítik az ivóvizet. Esztergomban és környékén, ha szükséges, a Duna-parti vízbázisokat lezárják, ebben az esetben az ellátást a biztonságos karsztkutak segítségével oldják meg. A dömösi vízbázis ellátási területén szintén megemelték a klórszintet. A szolgáltatók folyamatosan ellenőrzik az ivóvíz minőségét, a vizsgálatok eredményéről napi jelentést adnak a népegészségügyi szakigazgatási szervnek.

A komáromi temetőben három helyen figyelik a talajvíz szintjét, ha szükséges azonnal megtiltják a koporsós temetést. Hasonló a helyzet a nyergesújfalui sírkertben is. A védekezésben külön figyelmet fordítanak a szennyvíztisztítók és átemelők bevédésére, szükség szerinti lezárására. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez az esztergomi Prímás-szigeten, Táton, Dunaalmáson és Neszmélynél jelent megoldandó feladatot. Emellett felhívták a polgármesterek figyelmét az árvízzel fenyegetett területen található emésztőgödrök kiürítésére, lezárására.

A nagyobb állattartó telepek listáját a népegészségügyi intézet a társhatóságtól már megkapta, Esztergom és Hatostő közelében helyszíni szemlét is végeztek, ezeken a helyeken ugyanis biztosan szükség lesz a trágyadombok elszállítására.

Budapesten a Fővárosi Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve szintén megfelelően halad a dunai árhullámra való felkészülésben. Az árvízzel veszélyeztetett területen megtörtént a veszélyes anyagokat felhasználó egységek kémiai biztonsági ellenőrzése. Az érintett kerületekben a lakosságnak szóló tájékoztatót állítottak össze, ennek terjesztését már megkezdték.

Az V. kerületben az információs anyag angol nyelven is elérhető, egyúttal pedig tartalmazza a lakóházak pincéinek kiürítésére vonatkozó felhívást. A XX. kerületben az árvízzel érintett területről az állatokat elszállították, az önkormányzat jegyzője a kiskert tulajdonosokat határozatban szólította fel a terület elhagyására. Ennek határideje ma délben járt le. A fővárosban és Pest megyében folyamatosan ellenőrzik a kijelölt ideiglenes befogadó helyeket.

Budapesttől délre Szigetszentmiklós-Lakihegy városrész Dunához közel eső részét várhatóan elönti a víz. A kitelepítés előkészítését megkezdték, továbbá zárják a közkifolyókat és a területen lévő szennyvíztározók kiürítése is folyamatban van.

Az ivóvíz minőségét Budapesten és környékén is folyamatosan ellenőrzik, a veszélyeztetett kutakat a vízállástól és a vizsgálati eredményektől függően folyamatosan kapcsolják le a hálózatról, a betáplálási pontokon pedig emelik az adagolt klór mennyiségét. A beküldött vizsgálati eredmények alapján a főváros és Pest megye területén a szolgáltatott ivóvíz minősége megfelelő, biztonsággal fogyasztható.

Pest megyében is több településen kellett kitelepíteni lakókat, egy részüket rokonok fogadták be, másokat ideiglenes szállásokon helyeztek el. A befogadó helyeket közegészségügyi szempontból is folyamatosan ellenőrzik. Kisorosziban az egészségügyi alapellátás biztosítására háziorvost rendeltek ki. Az árvízzel fenyegetett településeken dolgozó háziorvosokat kérték, hogy az esetlegesen megjelenő fertőző betegségekre kiemelt figyelmet fordítsanak, továbbá a beteg környezetében élőket figyelmeztessék a higiénés szabályok fokozott betartására.

A veszélyeztetett településekre vonatkozóan az érintett megyékben, illetve Budapesten az alapellátást végző egészségügyi szolgáltatók elérhetőségét frissítették, az ügyeleti szolgálatok rendjét a védekezés szempontjából is áttekintették. Címlistát állítottak össze a szülés előtt álló kismamákról, a járás- és mozgásképtelen, valamint a gyomor- illetve bélfertőzéses betegekről, továbbá azokról is, akik állandó életmentő terápiában részesülnek (pl. művese kezelés).

Az árvízzel összefüggő közegészségügyi intézkedések meghozatala a megyei tisztifőorvosok, illetve a helyi védelmi bizottságok feladata. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal ehhez a munkához minden lehetséges információt és segítséget megad. A megyei tisztifőorvosok, a védelmi bizottságok, valamint a társszervek megkereséseit soron kívül kezeljük, ezzel is segítve a rendkívüli helyzet adta feladatok hatékony végrehajtását. Célunk, hogy az egészségügyi ellátórendszer működése a körülmények ellenére is zavartalan maradhasson, az állampolgárok egészségét megóvjuk.

Forrás: weborvos.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK