Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Aranyér: így előzzük meg!
2012. november 23. 09:19

, végbél, megelőzés, kezelés

Aranyér: így előzzük meg!
Praktikus hétköznapi ötletek Mielőtt az idei télen ismét - már-már csaknem menetrendszerűen - kiújulna az arra hajlamosaknál az aranyér, érdemes átismételni néhány aranyszabályt, amelyek betartásával van remény a megelőzésre.
Aranyér: így előzzük meg!

Hűvösebb időben kevesebbet mozgunk, kevesebb a friss zöldség és gyümölcs, kényelmetlenül vastag a ruházat. A körülmények nem kedveznek az aranyeret megelőző, helyes életmódnak, de ilyenkor is tudnunk kell, hogy a szakemberek szerint az aranyér kis odafigyeléssel a legtöbb esetben igenis panaszmentes állapotban, jól karbantartható. A megelőzés már kisgyermekkorban kezdődik. Különösen az aranyeres szülők figyeljenek oda, hogy gyermeküket rendszeres étkezésekre neveljék.

Hasznos tippek

Ne maradjon el az emésztőrendszert mozgásba hozó, nyugodt reggeli egy bögre meleg folyadékkal. Az a helyes, ha a gyereknek még az otthoni nyugodt körülmények között van lehetősége a székletürítésre. Nem szabad mereven ragaszkodni a reggeli ritmushoz, hiszen sokfélék vagyunk, de a rendszeres étkezés mindenképpen nagyon fontos a bélműködés és ezáltal a székletürítés rendszerességéhez is.

Napközben a körülmények arra kényszeríthetnek, hogy az inger ellenére visszatartsuk a székletet, otthon ez kevésbé valószínű. A visszatartás székrekedéshez vezethet. Legjobb, ha akár utólag is, de rászoktatjuk magunkat, hogy 10 perccel korábban kelünk, és némi folyadékfogyasztás után nyugodtan megyünk el vécére. Ha a szervezet már megtanulta, hogy hozzávetőlegesen mindig azonos időben és körülmények között megyünk vécére, automatikusan, könnyen megy a székletürítés. Az erőlködés helyett hasznosabb egy kis lazítás, és - nem vicc! - egy kis olvasás. Nem jó viszont hosszan ücsörögni. Akkor már a mozgás, járkálás hasznosabb.

A reggeli, iskolába, munkába menet előtti idő azért is kedvező, mert ez a megtanult életritmus a későbbiekben is jobban betartható, és bizony csak otthon van lehetőség a székletürítés után a végbéltájék helyes ápolására.

 

Székletürítés után mossuk meg az altestet! Hasznos a bidé helyes használata. Felmérések mutatják, hogy Japánban, ahol a bidé elterjedt, sokkal kisebb a végbélrák előfordulása. Arra az esetre, ha mégsem tudnánk megmosakodni, érdemes egy nedves intim- vagy babatörlőkendő-csomagot magunknál tartani. Nem foglal el több helyet, mint egy csomag papír zsebkendő. A végbéltájék megtörlésére ne használjunk durva, kemény toalettpapírt, mely kidörzsöli és sebessé teszi a végbéltájékot, ugyanakkor nem tisztít rendesen. Ha más nincs, akkor ennél már jobb a papír zsebkendő is.

Minden jó, ha vége jó - tartja a mondás. Igaz ez a végbélre is. A tápcsatorna bármely szakaszán fellépő probléma a belet és végbelet is megviseli. A gondok az emésztőrendszer végén összegződnek.

Mit együnk?

A helyes táplálkozással, az ételek megfelelő megrágásával segíthetjük, hogy a széklet lágy legyen. Legalább napi két liter folyadékot kell fogyasztani, a rostdús, kevés cukrot tartalmazó táplálék megelőzi a renyhe bélmozgást.

Ajánlott élelmiszerek: müzli, tejtermékek, szezámmag, lenmag, napraforgó, méz, mazsola, búzacsíra, zöldségek, héjastul fogyasztott gyümölcsök, mogyoró. A székrekedésre hajlamosak rendszeresen iktassanak be étrendjükbe olyan ételeket, amelyek kicsit megmozgatják a bélrendszert. Egyénileg is eltérő, kinél mi hat, a joghurt, a savanyú káposzta, a szilva- és baracklekvár vagy egy korty kávé, egy fürt szőlő, illetve ezek kombinációja. Azok az élelmiszerek, amelyek inkább fogó hatásúak óvatosan, mértékkel fogyasztandók. Ilyenek például az alma, a banán vagy a kakaó és csokoládé. Az édes nyalánkságok között is vannak rostdúsabbak, csak az érdekesség kedvéért megemlítendő a gumimaci, ami például növényi rostokat, pektint tartalmaz.

Kerülendő továbbá a túl sok fehérkenyér, rizs és tésztafélék fogyasztása, a kóla, a fekete tea, a zsíros, fűszeres ételek, hámozott gyümölcsök, túl sok hús, hagyma. Gyakran jelentkező székrekedésnél is érdemes kerülni a hashajtókat, mert hosszútávon lustává és hashajtófüggővé teszik a beleket.

Étkezés előtt egy kanál paraffinolaj segít, hogy a széklet könnyen üríthető legyen.

Ha már kiújult...

A kezdődő panaszokat idejében "fülön csípi" a fertőtlenítő és gyulladásgátló kamillás ülőfürdő. Más gyógynövényes ülőfürdők is használhatók, de ezekhez érdemes gyógyszerész tanácsát kérni. A meleg és az ágynyugalom inkább ront a helyzeten, a hideg tisztító zuhanyozás viszont érösszehúzó hatása miatt használ. Ha otthoni kezeléssel, kúpokkal és kenőcsökkel 14 nap alatt nem múlnak el a tünetek, ajánlatos orvoshoz fordulni, vérzés esetén pedig azonnal ez a teendő.

Nem a sportot helyettesítendő, de hadd álljon itt egy egyszerű tipp. A gyakorlat könnyen, csaknem észrevétlenül, munkahelyen is elvégezhető: széken ülve 10 másodpercre szorítsa meg fenékizomzatát, majd lazítson. 5-6-szor ismételje meg a gyakorlatot, amely erősíti az alsó medencei izmokat. Naponta többször is tegye meg!

 

Forrás: http://www.hazipatika.com/taplalkozas/anyagcsere/cikkek/aranyer_igy_elozzuk_meg/20011214151116
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK