Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Amit a szőlőmagról tudni kell
2014. szeptember 05. 21:46

szőlő, szőlőmag

Amit a szőlőmagról tudni kell
Az őszi napok beköszöntével ki tudna ellenállni egy fürt édes szőlőnek? Vagy egy finom pohár bornak? De gondolnád, hogy ezeken túl is van élet? Hogy a borkészítéskor, vagy otthon, salátakészítéskor megmaradt, általában eldobott magok, illetve a belőle készült készítmények igazi csodaszerként működnek? Akár olajként, akár őrleményként fogyasztod, a szőlőmag minden formában egészségvédő hatással bír.
Amit a szőlőmagról tudni kell

A szőlőmagolaj

Az apróságban rejlő lehetőségeket már I. Miksa, magyar király is felfedezte, hiszen egészen 1596-ig a szőlőmagolaj előállítása császári monopólium volt.

Először Nobel-díjas tudósunk, Dr. Szentgyörgyi Albert írta le a szőlőmagolaj szervezetünk számára gyakorolt kedvező hatását. Szintén tőle származik az a megállapítás, miszerint ez a magolaj az egyik legtöbb természetes antioxidánst tartalmazó élelmiszer.

Mellékhatások nélkül!

És ez nem túlzás! Hiszen többek között erősíti a hajszálerek falait és vérereket, ennek köszönhetően csökkenti a trombózisveszélyt. A fent már említett magas antioxidáns tartalomnak köszönhetően védi a sejtek genetikai anyagát a káros hatásoktól, így a rák kialakulásának esélyét is csökkenti.

Élesíti (javítja) látásunkat, a szürkehályog kialakulásának esélyét is csökkenti. Ha igazak a „pletykák”, még az agyér-elmeszesedéssel küzdők memóriáját is javíthatja. És még mindig van pozitív hatása: gyulladásgátló, erősíti szervezetünk stressz-ellenálló képességét. A férfiaknak prosztataproblémák és impotencia esetén, a nőknél a változókor éveiben érdemes a szőlőmagolaj „csodatévő” hatását tesztelni.

Még ez is…?

Valószínű, ha „csak” ez az egy kedvező tulajdonsága lenne, már abban az esetben is az elsők között szerepelne a népszerűségi listán. Nemcsak belsőleg, de külsőleg alkalmazva is csökkenti az öregedési folyamatokat. Ennek egyik oka, hogy képes regenerálni a szövetekben lévő kollagént, bőrünk rugalmasabbá, simábbá válik használatával.

Előszeretettel alkalmazzák masszázsoknál, de otthoni bőrápolásra is kiváló. Testápolónkat is feljavíthatjuk vele, de fürdés után, bőrünkre kenve is hamar felszívódik. Utóbbi esetben 20 percig hagyjuk magunkon, majd utána langyos vízzel öblítsük le.

És még valami

Ha már szépségápolás, ne felejtsük el hajkoronánkat sem. A szőlőmagolaj erősíti a hajhagymákat, így jótékony hatással van a haj növekedésére.

Íme egy hajápoló keverék:

30 perccel hajmosás előtt masszírozzuk a fejbőrünkbe a következő „szérumot”: 1 evőkanál szőlőmagolaj, összekeverve 5 csepp rozmaringolajjal. A „pakolásban” lévő vitaminok, zsírsavak ez idő alatt beszívódnak és táplálják a hajhagymákat. Ha letelt az idő, a szokásos módon mossuk meg a hajukat. Rendszeres használat után az eredmény: gyorsabb hajnövekedés, jobb állapotú fejbőr.

Belsőleg

Ha minden nap megeszel belőle egy teás- vagy kávéskanálnyit, már sokat tettél az egészségedért. Ha így túl töménynek találod az ízét, használhatod salátaöntetként is, de a sütést, főzést is jól bírja. Ízét 200 fokig megtartja, nem zavarja meg a többi összetevő ízét. 250 fokos füstpontjának köszönhetően a magasabb hőmérsékleten való használat során sem keletkezik káros égéstermék.

Ma már többféle ízesítésben kapható (zöldfűszeres-fokhagymás, grill ízesítésű), feldobva ezzel a mindennapok konyhaművészetét.

A szőlőmag-őrlemény

Hatása legalább annyira jó, mint az olajnak, sőt! Rengeteg növényi antioxidáns (flavonoid) van benne, amely védi sejtjeinket a szabad gyökök károsító hatásától. Olyan anyagokat is tartalmaz (proantocianidok), melyeknek bizonyos kutatási eredmények szerint nagy jelentősége van a szív- és érrendszeri megbetegedések, továbbá a rák megelőzésében. Antioxidáns hatását a sejthártyán áthatolva az egész testben képes kifejteni. Át tud „törni” a vér-agy gáton, melynek eredményeként védi az agysejteket a károsító hatástól.

Így készül

Az őrleményt a szőlőmag teljes kiőrlésével állítják elő. Ez azért lényeges, mert így megmarad benne a galluszsav egyik észtere, mely a vizsgálatok szerint az egyik leghatékonyabb a szabadgyök befogó anyagok között. Ez egyébként a szőlőmag héjában található meg.

Miért jó?

A lista körülbelül olyan hosszú, mint a szőlőmagolajnál. Szintén hatásos az erek állapotának javításában, így csökkenti a szívbetegségek és a szélütés kockázatát. Fokozza a véráramlást, mivel erősíti a hajszálereket. Ebből kifolyólag segít az érszűkület, visszértágulat és egyéb érrendszeri betegségek esetén.

A cukorbetegség szövődményeként előforduló zsibbadást és bizsergést is enyhíti. Szürkehályog, sárgafolt esetén, továbbá a szem védelmére is jól alkalmazható. Így ajánlott fogyasztása azoknak is, akik a napi 8 órás munkaidőt nagyrészt számítógép előtt töltik. Az allergiában szenvedők tüneteit is enyhíti, hiszen gátolja a hisztamin termelődését. (Az allergiás reakció oka a fokozott hisztamin termelés.)

Védi és erősíti a bőr kollagénjét, és alkalmazható kötőszöveti megbetegedések esetén is.

Így fogyaszd!

Reggelire egy teáskanálnyit egy pohár joghurtba, gyümölcslébe, vagy valamilyen folyadékba belekeverni és lenyelni.

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK