Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Amikor nem állít helyre a plasztikai sebészet
2013. március 21. 09:17

plasztikai sebészet, plasztika, műtét, orvos, mellplasztika

Amikor nem állít helyre a plasztikai sebészet
Egyre nagyobb arányban végeznek plasztikai műtéteket más szakmai végzettségű orvosok. A Plasztikai Sebészek Amerikai Szövetsége időről időre felemeli a szavát az ellen, hogy egyre nagyobb arányban végeznek plasztikai műtéteket más szakmai végzettségű orvosok. Többek közt nőgyógyászok, bőrgyógyászok, gyermekorvosok, radiológusok vállalnak Amerikában ilyen típusú beavatkozásokat.
Amikor nem állít helyre a plasztikai sebészet
A tengerentúli szövetség szerint a fő tévhit a témával kapcsolatban, hogy bármilyen végzettségű orvos képes a kozmetikai-, esztétikai-, illetve plasztikai eljárásokra - hívta fel ennek kapcsán a figyelmet az óvatoságra Dr. Pukancsik János, az Oxygen Medical plasztikai sebésze.
 
-Valójában a plasztikai és helyreállító sebészet elsajátítása rendkívül mély és szerteágazó tudást és rengeteg gyakorlatot igényel. A kozmetikai- vagy plasztikai sebészet is sebészet, bármennyire aprónak tűnik is a beavatkozás. Tehát csak akkor beszélhetünk biztonságos eljárásról, ha megvannak a feltételek: a magas színvonalon képzett sebész, a professzionális technikai felszerelés és a megfelelő klinikai körülmények. Egy nem erre a célra kialakított helyiség nyilvánvalóan meg kell, hogy ingassa az ott dolgozók hitelét – hangsúlyozza.
 
Az információ elengedhetetlen
A páciens felelőssége is, hogy ellenőrizze, hogy az orvos, akihez fordult, valóban jogosult plasztikai beavatkozást végezni – figyelmeztet a Plasztikai Sebészek Amerikai Szövetsége. A szervezet éppen ezért 4 olyan kérdést javasol, amelyet érdemes a páciensnek tisztáznia saját biztonsága érdekében. 
- Biztosan van-e a választott orvosnak plasztikai és helyreállító sebészeti végzettsége?
- Rendelkezik-e megfelelő felelősségbiztosítással?
- Milyen kórházi háttér áll mögötte?
- Vannak-e olyan szakterületek, amelyekre specializálódott?
 
Fontos feltétel, hogy a sebész a tervezett beavatkozás előtt, alapos kikérdezés után elküldje a szükséges vizsgálatokra a pácienst, majd ezek birtokában ismertesse a várható eredményeket és az esetleges kockázatokat. Egyetlen betegnek sem lenne szabad úgy műtétet vállalnia, hogy nincs tisztában a következményekkel. Mindazonáltal a modern beavatkozások, eljárások – ha a szakmai protokollok szerint hajtják végre őket – biztonságosnak tekinthetők, a felvilágosítás, az információadás azonban elkerülhetetlen.
 
Tudni kell, hol a határ
- A technikai feltételeken és a szakmai tudáson kívül legalább ilyen jelentősége van a sebész hozzáállásának és felelősségének is. Fontos lehet többek közt, hogy próbáljuk lebeszélni a jelentkezőket a teljesen felesleges beavatkozásokról – mondja dr. Pukancsik János. – Természetesen egy jól sikerült műtét, eljárás pozitívan hathat a páciens önbizalmára, közérzetére, akár az egész életére, és ezek a tapasztalatok a sebésznek is erőt adnak. Érdemes azonban kerülni a túlzásokat és a természetességre törekedni. Ha reálisak az elvárásaink, plasztikai beavatkozások sokat segíthetnek a megjelenésünkön.
Forrás: weborvos.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK