Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Amikor lebénulunk az alvástól
2013. március 11. 10:37

alvás, stressz, szorongás, alvási bénulás

Amikor lebénulunk az alvástól
Szorongást okoz az alvási bénulás. Az álomba merüléskor vagy ébredéskor tapasztalható alvási bénulást gyakran élénk érzékszervi hatások kísérik, amelyek akár összetett hallucinációs élményt és félelmet is előidézhetnek. Vannak, akik mindössze egyszer élik át, míg másoknál rendszeres, akár napi élmény.
Amikor lebénulunk az alvástól
A kanadai Waterloo Egyetem munkatársai, James Allan Cheyne és Gordon Pennycook arra kerestek választ a Clinical Psychological Science című szakfolyóiratban megjelent értekezésükben, hogy milyen tényezők társíthatóak az alvási bénuláshoz kapcsolódó kellemetlenségekhez.
 
A kutatók internetes kérdőívet és e-mailes utánkövetést alkalmaztak 293 fős mintán. Több változó segítségével állapították meg az alvási bénulás okozta szorongás mértékét, a közvetlenül utána érezhető beszűkült tudatállapottól kezdve a másnapi rágódásig. A kanadai szakértők a szorongás mértékét az alvási bénulásos esetek jellemzőihez társították. Az eredmények szerint például minél jobban félt valaki az alvási bénulás során, annál nagyobb feszültséget okozott számára az eset a későbbiekben.
 
A kutatók szerint az alvási bénuláskor tapasztalt érzékszervi élmények előre jelezhetik a későbbi szorongás mértékét. A fenyegetettség vagy támadástól való félelem - például idegen jelenlétének hallucinációja a szobában, mellkasi szorítás, esetleg légzési nehézség - esetén valószínűbb a feszült utóhatás. Az egyensúlyért felelős szervrendszert érintő élmények, úgymint a lebegés, az esés vagy a testen kívüli érzet ugyancsak erősebb szorongással járt együtt.
Cheyne és Pennycook úgy véli, hogy az alvási bénulás idején átélt érzékszervi élmények súlyosbíthatják az emberek félelmét, afféle visszacsatolási hurkot létrehozva ezáltal - a későbbiekben ugyanis már az emlékek is nyomasztóvá válnak. Az esetek után tapasztalt szorongás olyan személyes tényezőkkel is összefüggést mutat, mint a gondolkodási minta, a negatív érzelmekre való érzékenység vagy a természetfölötti erőkben való hiedelem. Azok, akik természetfölötti jelentőséget tulajdonítottak az alvási bénulásnak, ugyancsak erősebb szorongásról számoltak be. Az elemzésre hajlamos gondolati struktúrájú egyének azonban lényegesen kevésbé aggódtak.
 
A friss kutatás tehát a helyzettől és a személytől függő tényezőket is figyelembe vette, fontos eredményül szolgálva egy eddig még feltáratlan területen. A vizsgálatban résztvevők egy része nehezményezte, hogy az orvosok nem tulajdonítanak jelentőséget az alvási bénulással kapcsolatos félelmüknek. "Az alvási bénulás kutatása dollármilliárdokban mérhető hasznot hozhat, mert a hozzá kötődő szorongás baleseteket, betegségeket és munkateljesítmény-csökkenést eredményezhet" - jegyezték meg a kutatók.
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK