Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Alváskor takarít az agy
2013. október 21. 08:40

alvás, agy, Alzheimer-kór

Alváskor takarít az agy
Alváskor takarítja ki az agy a "szemetet", amely az ébrenlét alatt összegyűlik benne - derült ki egy állatkísérletből, mely új ismeretekkel szolgálhat az Alzheimer-kór és más idegrendszeri zavarok kezeléséhez.
Alváskor takarít az agy

A tisztulást alvó egerek agyában követték nyomon, ám a kutatók szerint feltehető, hogy az embernél is ugyanez a folyamat játszódik le. Ha ez bebizonyosodik, akkor a demenciában vagy egyéb agyi rendellenességben szenvedők számára még nagyobb jelentősége lehet az alvásnak, mely lelassíthatja állapotuk romlását - olvasható a Science tudományos magazin pénteki számában megjelent tanulmányban.

Akik nem alszanak eleget, azoknak nehezebben megy a tanulás, a döntéshozás, lassabban is reagálnak, ám évtizedek kutatásai után sem született egyetértés a tudósok között a jelenség okairól. Magyarázták a memória feldolgozásával, az energiamegtakarítással és a szervezet működésének szabályozásával is.

A Rochesteri Egyetem Orvosi Központjának tudósai által végzett új kutatás egy hosszú ideje létező elmélethez nyújt bizonyítékot: amikor az ember elalszik, az agya takarításba kezd.

A kutatócsoport korábban az egerek agyában olyan "szennyvízhálózatot" talált, mely kiöblíti a sejthulladékot. Az új kísérlet során a tudósok béta-amiloidot, az Alzheimer-kórban szenvedők agyában felhalmozódó fehérjét fecskendeztek az egerek agyába, majd követték az anyag mozgását. Azt figyelték meg, hogy a béta-amiloid gyorsabban kitisztult az alvó, mint az éber egerek agyából.

Azt is észrevették, hogy az alvás idején az agysejtek zsugorodnak, ezzel pedig megnő a sejtek közötti űr. A szélesebb úton a sejtszemét könnyebbet távozik.

Maiken Nedergaard, a kutatás vezetője elmondta, ez a "csatornahálózat" a kutyák és a páviánok agyában is megtalálható, és logikus a következtetés, hogy az emberi agy is megszabadul a mérgező anyagoktól.

Forrás: informed.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek

Reklám

Értesüljön elsők között az Önt érdeklő legfrissebb egészségügyi hírekről, cikkekről, betegségek gyógyítási lehetőségeiről!

E-mail cím:*
Név:*

INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank