Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Alma a szív egészségéért
2012. november 20. 08:25

vitamin, koleszterin, szív, alma, szilva

Alma a szív egészségéért
Egy tanulmány szerint napi egy alma elfogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, a gyulladást, és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Alma a szív egészségéért

 

Amerikai kutatók meglepődve tapasztalták, hogy az alma milyen mértékben csökkenti a vér LDL (rossz) koleszterinszintjét és az érfal gyulladását. Szakértők szerint a vizsgálat eredménye valóban összhangban van a régi mondással, miszerint naponta egy alma az orvost távol tartja.

Az ember-, és az állatkísérletek, valmint a laboratóriumi vizsgálatok eredményei azt bizonyítják, hogy az almának vagy az alma levének aktív összetevői határozottan előnyösek.
 
Egy másik kutató megvizsgált 80 korábbi tanulmányt az alma jótékony hatásával kapcsolatban. Rájött, hogy az alma nemcsak a szív- és érrendszerre gyakorol pozitív hatást, hanem van némi bizonyíték arra is, hogy az alma segít szabályozni a vércukorszintet, kordában tartja az éhség érzetet, megvéd a ráktól és védi a tüdőt is.

Szárított alma vagy aszalt szilva
 
A kutatók egy kiséletben véletlenszerűen kiválasztottak 160 nőt, akikkel szárított almát vagy aszalt szilvát etettek minden nap. A résztvevőktől 3, 6 és 12 hónap után vért vettek és olyan markereket kerestek benne, melyek felelősek a szív egészségéért.
 
Egy év után a szárított almát evő nők csoportjának összkoleszterin-szintje átlagosan 14 százalékkal csökkent. Az LDL-koleszterin átlagos csökkenése 23 százalék volt. A lipid-hidroperoxidok, az érrendszerben eltömődést okozó plakkok és a gyulladásért felelős C-reaktív fehérjék egyharmaddal csökkentek.
 
A szárított almát evő nők csoportjában átlagosan 1,4 kilogrammot fogytak az egy év során. Az aszalt szilvát evő nők csoportjában is megfigyeltek a kutatók némi csökkenést, de nem olyan mértékűt, mint a szárított almát evő nők csoportjában. Bár a tanulmány szárított almával történt, a friss alma valószínűleg még jobb hatást képes elérni. Nem számít, hogy zöld, piros vagy sárga almát fogyasztunk, valamennyi egészséges.

 

Az alma előnyei

Szakértők szerint több magyarázat is van arra, hogy miért ilyen jótékony hatású az alma. Az alma gazdag pektinben, amely egy oldható rost. Meggátolja a koleszterin felszívódását a bélben, az alma héja pedig tele van polifenollal, amely egy antioxidáns. Megfogja a szabadgyököket, így megakadályozza a sejtkárosodást.

Ne feledd!

Egyél meg minden nap egy almát és máris tettél valamit az egészségedért! Ha egy nap kettőt eszel meg, az még jobb, csak ne felejtsd el előtte alaposan megmosni!

Forrás: http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/taplalkozas/3241/alma
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK