Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Állandóan köhögök: mi az oka?
2013. február 08. 09:44

köhögés, gyulladás, nátha, influenza, megfázás

Állandóan köhögök: mi az oka?
Krónikus gyulladás állhat a panasz mögött
Állandóan köhögök: mi az oka?

A melléküregek gyulladásának következtében jelentkezhet elhúzódó, száraz köhögés. A panaszok jellemzően éjszaka, fekvő helyzetben erősödnek. Milyen megoldások léteznek a probléma kezelésére?

A téli időszakban gyakori náthás, meghűléses tüneteket hajlamosak vagyunk félvállról venni, pedig az elhúzódó panaszok komoly szövődményekkel is járhatnak - figyelmeztet dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológus. A nátha vagy egyéb felső légúti hurut következtében ugyanis orrüregi gyulladás jöhet létre. Ennek következtében a melléküregek kivezető nyílása elzáródik, nyálkahártya-bélelésük megduzzad, az üreg szellőzése gátolttá válik. A váladék így nem tud kiürülni, és a felgyülemlett nyálkában baktériumok szaporodnak el. A melléküregben fokozatosan gennygyülem keletkezik. A betegek számára mindebből a fejfájás, az arc feszítő fájdalma érzékelhető, s az orvosi vizsgálat során derül csak fény a kialakult orrmelléküreg-gyulladás tényére.

Gyulladásból köhögés

Kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt heveny melléküreg-gyulladásnál a folyamat fokozatosan és észrevétlenül idültté válhat. Polipok alakulhatnak ki, melyek egy idő után orrlégzési akadályt képeznek. Kimutatott, hogy a folyamatosan fennálló melléküreg gyulladás következtében állandósult garat felé hátracsorgó váladékozás tartós köhögést is okozhat. A tünetek megszüntetése nem csak a beteg életminőségének javulása miatt fontos, de a további fertőzések megelőzésének érdekében is. A lecsorgó váladék ugyanis könnyen hörghurutot okozhat, illetve asztmás betegség esetén fokozza a meglévő panaszokat. 

 

Kezelési lehetőségek

A terápia során elsődleges feladat, hogy ne a tünetet, vagyis a köhögést akarjuk megszüntetni, hanem az azt kiváltó okot kezeljük. A legfontosabb tehát a nagy mennyiségű váladék eltávolítása, nyákoldók szedésével. Az orrváladék könnyebb eltávolítását segíthetjük tengeri sós orrcseppek, orrspray-k, orrmosók használatával. Az ún. "lohasztó" orrcseppek is sokat segíthetnek a betegség heveny fázisában, azonban használatukkal kapcsolatban nem árt vigyázni, hosszú távú alkalmazásuk esetén ugyanis fennáll a hozzászokás veszélye. 

 

A garati váladékcsorgás egyéb okai

Az orrmelléküregekben egészséges körülmények közt termelődő nyákot a nyálkahártyán jelen lévő mikroszkopikus méretű csillók továbbítják az orrüregbe, majd innen hátra a garat felé. Gyulladásos állapotban azonban a normálisnál nagyobb mennyiségű váladék termelődik, ami már a betegek számára is érzékelhető, illetve a krónikus köhögés okozója is lehet egyben. A nátha és egyéb fertőzések mellett a gyulladás kialakulhat allergiás nátha, orrpolipózis, reflux vagy orrsövény ferdülés esetén is. Mindezekből következik, hogy megfelelő terápia csak alapos kivizsgálás, a szervi elváltozások kizárása után kezdhető meg. 

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK