Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Alkoholfogyasztás és demencia - elkerülhető az elbutulás
2013. szeptember 19. 08:31

omega 3, táplálkozás, alkohol, alkoholizmus

Alkoholfogyasztás és demencia - elkerülhető az elbutulás
Az omega-3-at tartalmazó halolaj segíthet az alkoholgondokkal összefüggő demencia leküzdésében - hívja fel a figyelmet egy a Loyola Egyetem Orvosi Iskolájában készült tanulmány.
Alkoholfogyasztás és demencia - elkerülhető az elbutulás

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a hosszú távú alkoholizmus megnöveli a demencia esélyét, egy másik, szintén régebben végzett elemzés pedig arról számolt be, hogy az enyhe mértékű alkoholfogyasztás azonban - azaz férfiak esetében napi két, nők esetében napi egy ital - jótékonyan hat az emlékezetre, és a kognitív képességekre. Úgy tűnik tehát, hogy míg a kis mennyiségű alkohol kedvezően hat az agysejtekre, nagy mennyiségben már azok pusztulását okozhatja.

A mostani kutatás során Michael A. Collins professzor és munkatársai felnőtt patkányok agysejtjeit tették ki oly mértékű alkohol hatásának, amennyi a vezetésnél megengedett mennyiség négyszeresénél is több volt, majd ezeket a sejtkultúrákat összevetették olyanokkal, melyek ugyanennyi alkoholnak voltak kitéve, ám eközben a halolajban található összetevőhöz, azaz omega-3 DHA-hoz is hozzájutottak. A szakemberek úgy találták, hogy utóbbi esetben 90 százalékkal kevesebb esetben történt ideggyulladás, illetve következett be az agysejtek halála, mint az előbbiben.

Ahhoz, hogy teljes bizonyossággal kimondható legyen, hogy a halolaj védelmet nyújt az alkoholizmussal járó demencia ellen, még további vizsgálatok szükségesek, de az már most biztos, hogy ártani nem árt.

Collins ugyanakkor hozzátette, hogy az agy védelméért legtöbbet akkor tesznek az alkoholisták, ha felhagynak az ivással, vagy csupán mérsékelt mennyiséget fogyasztanak, és senki se ringassa magát abban a tévhitben, hogy ha halolaj-kapszulát fogyaszt, akkor bármennyit ihat, nem fog megártani neki.

A szakemberek a fenti felismeréseiket szeptember elején egy Varsóban megrendezett tudományos konferencián tárták a nyilvánosság elé.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK