Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Alacsony energiatartalmú édesítőszerek - és a 2-es típusú cukorbetegség?
2013. február 14. 11:06

2-es típusú cukorbetegség, energiabevitel, energiaegyensúly, kutatás, édesítőszer

Alacsony energiatartalmú édesítőszerek - és a 2-es típusú cukorbetegség?
Az INSERM tanulmánya nem állapított meg semmilyen ok-okozati összefüggést. Állásfoglalás a cukrozott italok illetve az alacsony energiatartalmú édesítőszereket tartalmazó italok fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti összefüggésről szóló tanulmány publikációja kapcsán.
Alacsony energiatartalmú édesítőszerek - és a 2-es típusú cukorbetegség?
A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) megvizsgálta a Francia Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatóintézet (INSERM) által a cukrozott italok illetve az alacsony energiatartalmú édesítőszereket tartalmazó italok fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti összefüggésről készített tanulmányt.
“Bár a jelen tanulmány, mint a cukorbetegségre vonatkozóan végzett bármely munka, érdeklődésre tarthat számot, azonban bizonyos mértékű óvatossággal érdemes azt megközelíteni” – mondta Hugues Pitre, az ISA elnöke. „Az iparág résztvevőiként természetesen figyelemmel kísérünk minden új tudományos adatot a témában. Mindazonáltal megleptek bennünket a tanulmány következtetései, amelyek ellenkeznek az alacsony energiatartalmú édesítőszerekről, az azok fogyasztásáról és előnyeiről rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok zömével” – tette hozzá.
 
Az ISA felhívja a figyelmet arra, hogy ezen epidemiológiai, így megfigyelésen alapuló tanulmány alapján az alacsony energiatartalmú édesítőszereket tartalmazó üdítőitalok és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti ok-okozati kapcsolat nem bizonyítható, ahogyan erre maguk a szerzők is rámutatnak. Például, szükséges megjegyezni, hogy a szerzők nem vizsgálták az ételfogyasztást, elemzésük csak az italokra korlátozódik.
 
“Ismeretes, hogy a 2-es típusú cukorbetegség olyan többtényezős betegség, amely rengeteg általános jellegű tényezővel van összefüggésben, ilyen például különösen az étrend és az életmód” – mondta Dr. Hervé Nordmann, az ISA tudományos bizottságának elnöke.
A cukorbetegség kialakulását egy sor általános tényező jelezheti: elhízás, fizikai inaktivitás, életkor, etnikai származás, örökletesség, korai terhességi cukorbetegség stb. Ismert, hogy az elsődleges kockázati tényező az energiaegyensúly hiánya (nagyobb az energiabevitel, mint az energia-felhasználás). Mivel az alacsony energiatartalmú édesítőszereket tartalmazó italok nem járulnak hozzá a kalóriabevitelhez,valójában segítik az energiabevitel kézben tartását. 
 
A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) egy, a belga törvények szerint bejegyzett, az alacsony energiatartalmú édesítőszerek gyártóit és felhasználóit képviselő non-profit szervezet.
Az ISA-t elismeri az Európai Bizottság, nemzeti és nemzetközi szabályozó hatóságok, valamint az Egészségügyi Világszervezet, nem kormányzati megfigyelői státusszal rendelkezik a nemzetközi élelmiszerügyi szabványokat megállapító Codex Alimentarius Bizottságban.
Forrás: egeszsegkalauz.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK