Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A zsíros étrend elbutít
2014. november 24. 20:10

zsíros ételek, elbutulás, zsíros étrend

A zsíros étrend elbutít
Kutatások igazolták, hogy a magas zsírtartalmú táplálékkal etetett egerek és patkányok rosszabbul teljesítenek korábban már sikerrel vett akadályok leküzdésében és tanulási feladatokban.
A zsíros étrend elbutít

Az Amerikai Idegtudományi Társaság éves gyűlésén két előadás is elhangzott arról, hogy miután rágcsálók a gyorséttermi "vacak kaja" (angolul junk food) számukra összeállított megfelelőjét ették heteken keresztül, milyen memóriaváltozást tanúsítottak.

A Dél-Karolina Orvostudományi Egyetem kutatatói patkányok egy csoportját nyolc héten keresztül magas zsír- és koleszterintartalmú étrenden tartották, a másik csoport normál táplálékot kapott. Az állatok azt a feladatot kapták, hogy egy vízzel telt tartályban találják meg a víz felszíne alatt elhelyezkedő platót, amire kiállhatnak. Ez a vizsgálat azért működik jól patkányoknál, mert nem igazán szeretnek úszni. A zsíros táplálékot fogyasztó állatok nehezebben bukkantak e rejtett szigetre, és miután egyszer már megtalálták, a következő alkalommal is több időt vett igénybe ennek felkeresése, mint a másik csoportnak.

Nem a kövérség számít

Egy másik kísérlet során, a Saint Louis Egyetem kutatói egereket vizsgáltak, melyeknek egy labirintuson kellett úgy átjutniuk, hogy amikor rossz úton jártak, apró áramütéseket kaptak. Ebben a vizsgálatban is rosszabbul teljesítettek a zsírosan táplálkozó állatok.

A vizsgálat vezetője, John Morley hangsúlyozza, hogy itt nem az elhízás, hanem a vérben keringő triglicerid (a zsír egy típusa) mennyisége a döntő. Amikor az egereknek olyan gyógyszert adtak, ami csökkentette trigliceridszintjüket, ám nem befolyásolta testtömegüket, azonnal javult feladatmegoldó képességük.

A vér magas trigliceridszintje tehát rágcsálók esetében kedvezőtlenül befolyásolta a tanulási és memóriafunkciókat. A kutatók hangsúlyozzák, hogy könnyelműség volna az eredményeket emberekre is vonatkoztatni.

 

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK