Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A zöld citrom is igazi vitaminbomba
2013. január 21. 08:30

gyümölcslé, vitamin

A zöld citrom is igazi vitaminbomba
A zöld citrom, vagy ahogyan sokan ismerik, a lime, kiváló C-vitaminforrás, így a téli időszakban bátran használhatjuk immunrendszerünk erősítésére. A lime leginkább a trópusi és mediterrán területeken található meg. Őshazája az indonéz szigetvilág. Magyarországon csak keveset használjuk, de kellemes íze és egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt egyre többek körében örvend népszerűségnek. Magyarul savanyúcitromnak és trópusi citromnak is nevezik.
A zöld citrom is igazi vitaminbomba

Élettani hatásai

A citromhoz hasonlóan a zöldcitrom is nagymértékben tartalmaz C-vitamint, de található benne B1- és B2-vitamint, foszfor, vas, kalcium és kálium is. Nagyon jó hatással van az emésztésre, enyhíti a székrekedést, C-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig erősíti immunrendszerünket. Sokan használják lázcsillapításra, valamint fertőtlenítésre is.

Frissítő, élénkítő hatásának köszönhetően javítja a légzési rendellenességeket, enyhíti a gyomorfekély tüneteit, valamint káliumtartalmának köszönhetően csökkenti a húgyúti megbetegedések kialakulását. Emellett jótékonyan hat az érelmeszesedésre, csökkenti a cukorbetegség, illetve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Antioxidáns hatású, melynek hatására csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Olaja nagyon jó hatással van a bőrre, fényessé és selymessé teszi, valamint védi az esetleges kiszáradástól. Kiválóan alkalmazható ínybetegségek kezelésére is, sebek gyógyítására, valamint zúzódások, kiütések kezelésére is.

Felhasználása

A zöldcitromot előszeretettel használják parfékhoz, koktélokhoz, üdítő italokhoz, savanyúságokhoz, lekvárokhoz, zselékhez, édességekhez. Egészségügyi hatásának köszönhetően a szépségipar is felhasználja különböző kozmetikumok alapanyagaként, testolajokhoz, fogkrémekhez, szappanokhoz, szájvizekhez, dezodorokhoz és számtalan más termékhez is.

Légzési zavarok esetén illóolaját használjuk párologtatásra, így belélegezve enyhíthetőek a tünetek, valamint elkerülhető a hányinger és javítható a közérzet.

Forrás: http://www.hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK