Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A vízi torna lehet a legjobb mozgásforma a COPD-s betegeknek
2012. október 11. 09:13

tünet, víz, tünetek, akut betegség

A vízi torna lehet a legjobb mozgásforma a COPD-s betegeknek
A legújabb kutatás szerint a vízi torna lehet a legjobb mozgásforma a krónikus tüdőbetegségben és más betegségekben szenvedő emberek számára.
A vízi torna lehet a legjobb mozgásforma a COPD-s betegeknek

Az ausztrál kutatók kimutatták, hogy az úszómedencében végzett gyakorlatok az állóképességet és az energiaszintet is javította a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD), elhízásban és hátfájdalomban szenvedő betegekben.

Renae McNamara, a Prince of Wales kórház fizikoterapeutája elmondta, hogy a COPD-s betegek gyakran kiesnek az edzésprogramokból, amelyek különösen megerőltetőek lehetnek azok számára, akik más betegségekben is szenvednek. A European Respiratory Journal internetes kiadásában megjelent tanulmány első alkalommal vizsgálta a testmozgás előnyeit a betegek e csoportjában.

Az 53 résztvevőt véletlenszerűen hidroterápiára, edzőtermi mozgásra illetve edzésprogramot nem tartalmazó, hagyományos orvosi kezelésre osztották be. Negyvenöt alany végre is hajtotta a teljes vizsgálatot. Az eredmények azt mutatták, hogy a szárazföldön és a vízben edzők egyaránt gyorsabban tudtak járni a testmozgást követően, mint akkor, amikor csak a szokásos kezelést kapták. A vízi edzést végzők azonban a kimerültség alacsonyabb szintjéről számoltak be, mint az edzőtermi csoport, és állóképességük is javult.

”Úgy véljük, hogy a vízi torna több okból is előnyösebb” - magyarázta McNamara. ”A vízi környezet a felhajtóerő miatt egyedinek számít. Ez az erő megtámasztja a testtömeget, csökkenti az ízületekre ható terhelést, és nagyobb mozdulatokat tesz lehetővé. A meleg víz a vérkeringés serkentése révén elősegíti a fájdalomszabályozást, és a szárazföldi mozgástól eltérően a víz minden mozdulattal szemben ellenállást fejt ki.”

Korábban attól tartottak, hogy a COPD-s betegek közül néhányan nem tudják elviselni a víz nyomását a mellkasukon, ami megnehezíti a légzést. A kutatás során azonban nem tapasztalták, hogy a betegek a COPD súlyosbodása miatt hagyták volna abba a mozgást, bár McNamara azt is hangsúlyozta, hogy a résztvevők többsége nem szenvedett a betegség súlyos formájában.

Forrás: Betegszoba.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK