Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A végbélnyílás körüli rák is megelőzhető az egyik HPV védőoltással
2014. szeptember 01. 19:37

HPV, végbélrák, végbélnyílás, védőoltás

A végbélnyílás körüli rák is megelőzhető az egyik HPV védőoltással
A magyarok harmada még soha nem hallott a HPV-ről, pedig a vírus a szexuális életet megmérgező nemi szervi szemölcsök mellett számos rosszindulatú daganat – köztük a méhnyakrák és végbélnyílás körüli rákok – kialakulásáért is felelős. Komoly előrelépés, hogy 2014 őszétől a külön jogszabályban meghatározott korcsoportba tartozó lányok ingyenes juthatnak hozzá a kétkomponensű védőoltáshoz, de a probléma a 13 évnél idősebb lányokat, nőket, fiúkat és férfiakat is érinti. Ezért is kell különbséget tenni az oltóanyagok között: az élete során minden tizedik magyart fenyegető nemi szervi szemölcs megelőzésére például csak a négykomponensű oltóanyag javasolt. Ez utóbbi védőoltás indikációs köre júniusban bővült, így már a végbélnyílás körüli rákok ellen is bizonyítottan hatásos. Miután a vakcinákkal szemben a lakosság egy része kevés vagy nem megfelelő információval rendelkezik, elindult a hpvdoktor.hu weboldal, amely a vírusról és a megelőzésről is tájékoztatást nyújt.
A végbélnyílás körüli rák is megelőzhető az egyik HPV védőoltással

 

HPV elleni küzdelem: a tájékozatlanság az egyik legnagyobb akadály

A HPV összességében a rákos megbetegedések legalább 5 százalékáért felelős, az interneten terjedő tévhitek miatt sokan mégis bizalmatlanok a védőoltásokkal szemben. Egyesek feleslegesnek tartják a megelőzést, mert nem tudják, hogyan terjed a vírus. A legnagyobb veszélyt a szexuális együttlétek jelentik (beleértve az anális és az orális közösülést is). Mások a diabétesztől, az autizmustól vagy a meddőségtől tartanak, holott az ausztrál oltóprogram során (ahol másfél millió embert oltottak be 2007-től napjainkig) nem tapasztaltak a védőoltáshoz köthető súlyos nemkívánatos eseményt.

 

Többféle oltás is segíti a megelőzést

Kétféle HPV vakcina létezik: két- illetve négykomponensű oltás. Előbbi csak a HPV 16-os és 18-as típusa ellen hatásos, vagyis a méhnyakrákkal, valamint a szeméremtesti és a hüvelyrákkal szemben nyújt védelmet, emiatt ezt a típust csak lányok és nők számára törzskönyvezték. Utóbbi teljesebb körű védelmet nyújt, hiszen a jó- és rosszindulatú daganatok, tehát a méhnyakrák, a szeméremtesti és hüvelyrák mellett a nemi szervi szemölcsök ellen is véd, idén júniustól pedig az alkalmazhatósága kiterjed a végbélnyílás körüli rákok megelőzésére is. A négykomponensű oltóanyag – a lányok és nők mellett – a férfiaknak is adható és ajánlott.

A végbélnyílás körüli daganatok Magyarországon egyforma arányban érintik a nőket és a férfiakat.

Az állam is támogatja

2014-től a 12-13 éves lányok ingyenesen kaphatják meg a kétkomponensű HPV védőoltást és rendszeresen vannak akciók is, hogy a vakcinák minél több ember számára elérhetőek legyenek.

 

„Nagyon komoly előrelépés a HPV elleni küzdelemben, hogy a magyar állam idén ősztől ingyenessé teszi az egyik oltást a fiatal lányok számára. Ugyanakkor az is fontos, hogy ne csak ők, hanem az idősebb korosztály tagjai - beleértve a férfiakat - is hozzájussanak az vakcinákhoz, hiszen a vírus nem csak a kamaszlányokat fenyegeti. „Az oltóanyagokat övező tévhitek eloszlatásával, az információ átadásával életeket lehet menteni, ezért is indítottuk el a hpvdoktor.hu oldalt, ahol egy helyre gyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat” – mondta dr. Pozsgay Csilla, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója, aki szerint az iskolaorvosoknak, a házi gyermekorvosoknak és a nőgyógyászoknak is kiemelt szerepe van a szülők és a felnőtt páciensek tájékoztatásában, mind a HPV okozta megbetegedések, mind pedig a megelőzési lehetőségek terén.

A hpvdoktor.hu oldalon a leggyakrabban előforduló tévhitek tisztázása mellett hasznos alkalmazások is helyet kapnak: az edukációs kampány részeként a látogatók online is feltehetik a kérdéseiket dr. Szőnyi György, szülész-nőgyógyász szakorvosnak, aki két munkanapon belül e-mailben válaszol.


 

 

Leggyakoribb tévhitek

Tények

„Engem úgysem érint!”

Becslések szerint a nők 80 százaléka ötvenéves koráig átesik a fertőzésen, minden 10. magyar pedig élete során nemi szervi szemölcstől fog szenvedni.

„A fertőzésen történő átesés után kialakul a védettség!”

Egy esetleges fertőzés után nem alakul ki tartós védettség, így a vírust újra el lehet kapni, ami aztán jó- illetve rosszindulatú daganatok kialakulását okozhatja.

„Már nem vagyok tinédzser, engem nem érint!”

Nemcsak serdülőkorban, hanem felnőtt nőként és férfiként is szükség van az oltásra: a 25-45 éves korú nők között is igen magas a HPV fertőzés aránya, 50 éves kor körül pedig kifejezett csúcs mutatkozik az előfordulásában.

„Higanyt tartalmaz!”

A mai védőoltások már nem tartalmaznak higanyt. A félreértés oka az, hogy régebben használtak a vakcinákhoz, de akkor sem szervetlen formában, hanem más atomhoz kötve, így nem voltak mérgezőek.

„Magában az oltóanyagban van a vírus!”

Nem a vírus, hanem az oltóanyagban lévő mesterséges fehérje tanítja meg az immunrendszert a HPV elleni védekezésre, így az oltás nem okoz betegséget.

„Az orvosom nem említette, így biztos nem is fontos!”

Az orvosok sokszor túlterheltek, ezért előfordulhat, hogy megfeledkeznek a védőoltásról. Ezért is érdemes rákérdezni a személyes konzultáció során.

 

 

 

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK