Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A titokzatos MG mellékhatásai
2012. augusztus 22. 00:26

elhízás, étkezés, tápanyag, gén, gyulladás

A titokzatos MG mellékhatásai
A Mount Sinai Orvostudományi Egyetem kutatói azonosítottak egy vegyületet, amely gyakori a modern ételekben, és valószínűleg a hasi elhízás, az inzulinrezisztencia és a 2. típusú cukorbetegség okozója.
A titokzatos MG mellékhatásai

Dr. Helen Vlassara professzor, a Kísérleti Diabétesz és Öregedés részleg igazgatója egérkísérleteiben azt tapasztalta, hogy azoknál az egereknél, amelyeknek egy bizonyos vegyületet - a metil-glioxalt - MG-t - tartalmazott a tápláléka, hamar kifejlődött a hasi elhízás, az inzulin-rezisztencia és a 2. típusú diabétesz.

A titokzatos MG vegyület az AGEs (advanced glycation endproducts) vegyületek egyike, és akkor keletkezik, amikor az ételeinket száraz hővel készítjük, magas hőmérsékleten. Az AGE-s vegyületeket már korábban úgy írták le, mint amelyek a szervezet védőmechanizmusait károsítják.

A kísérletben az egerek egyik csoportját magas MG tartalmú takarmánnyal etették négy generáción át, míg a kontroll csoport MG nélküli takarmányt kapott. A kétféle diéta azonos kalóriát és zsiradékot tartalmazott.

Az egereknél, amelyek MG-t ettek, elkezdődött a korai inzulin rezisztencia kialakulása és megnőtt a testzsír. Az MG a védőmechanizmusokat lényegesen rontotta, például a SIRT1-t, amely a túlélő-faktor. Ez utóbbi a testzsírban van jelen, és a gyulladást kontrollálja, miközben fokozza a glükóz és az inzulin metabolizmusát. Az MG fogyasztása hátrányosan érintette egy másik, fontos anti-AGE receptornak az aktivitását (AGER1), amely a SIRT1-et óvja, és kivédi az inzulin rezisztenciát.


 

"Hosszú, de hasznos kutatás volt, megmutatta, hogy egyes specifikus AGE-vegyületek, amelyek bőségesen jelen vannak az élelmiszereinkben, ételeinkben, néhány generáció múlva megnövelik a testsúlyt, inzulin rezisztenciát és diabéteszt okoznak, reprodukálják az embernél az utóbbi évtizedekben látott mintát" - mondta Vlassara professzor.

Az MG-vel táplált egérnek a hasi zsírrétege átalakult olyan zsírsejtekké, amelyek gyulladáskeltő molekulákat termeltek (citokinek), rontották a glükóz anyagcserét és lelassították a zsír átalakulását, végül inzulin rezisztenciát és cukorbetegséget okoztak. Az alacsony MG-tartalmú táplálékon tartott egereknél magas volt a SIRT1, az AGER1 értéke, és nem voltak cukorbetegek.

"Ez a kísérlet demonstrálja, hogy az emberi táplálékban közönségesen meglevő, látszólag ártatlan anyagok, mint amilyen az MG is - hosszú időn át fogyasztva -, csökkentik a védelmet és aláássák a velünk született rezisztenciát a metabolikus és más betegségekkel szemben" - magyarázta Vlassara.

Korábbi klinikai kísérleteik azt mutatták, hogy az AGEs-nek már egy szerény csökkentésével is a táplálékban - javítani lehet az inzulin rezisztenciát a 2. típusú cukorbeteg felnőtteknél, mégpedig anélkül, hogy akár a zsír-, akár a szénhidrát fogyasztást csökkentenék.

"Több mint 30 éve kutatjuk, hogyan lehet kiküszöbölni a szervezetből a káros AGEs-t, most pedig azt, az ételekből hogy lehetne száműzni, hogy csökkenteni lehessen a diabétesz járványt. Kutatásaink arra indítanak bennünket, hogy a standard klinikai ajánlások helyett azt tanácsoljuk, a táplálkozásban csökkentsék a száraz hővel készült és a feldolgozott ételek-élelmiszerek mennyiségét."

Azt tanácsolják, helyette használjanak olyan konyhatechnikai módszereket, amelyek kisebb hőt vagy sok vizet tartalmaznak, így a párolást, főzést, gőzölést.

Forrás: fuggetlen.hu/EurekAlert
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK