Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A szoptatás csökkenti a petefészekrák kialakulásának kockázatát
2013. február 01. 11:01

petefészekrák, szoptatás, daganatok, rák

A szoptatás csökkenti a petefészekrák kialakulásának kockázatát
A legalább 12 hónapon át szoptató nők esetében jelentősen alacsonyabb a petefészekrák kialakulásának kockázata - derült ki egy új tanulmányból.
A szoptatás csökkenti a petefészekrák kialakulásának kockázatát

Az ausztrál Curtin Egyetem szakembereinek tanulmánya tovább bővítette a szoptatás édesanyákra gyakorolt jótékony hatásaival kapcsolatos ismereteket. A kutatók a dél-kínai Kanton egyik kórházában 493, petefészekrákkal diagnosztizált nő és a kontrollcsoportot képező 472 páciens adatait vetették össze, azt vizsgálva, hogy az egyes résztvevők hány hónapig és hány gyermeket szoptattak.

 
Colin Binns, az egyetem egészségügyi professzora szerint azért esett a választás Kínára, mert a magas népességszámból adódóan ott több petefészekrákos esetet volt alkalmuk megvizsgálni.
"Mindazonáltal a kelet-ázsiai országban előforduló petefészekrákos esetek alacsony aránya azt sugallja, hogy olyan tényezők játszanak közre a betegség előfordulásának visszaszorításában, amelyeket éppen vizsgálni akartunk - mondta a szakember. - Emellett azzal is tisztában voltunk, hogy a kínai nők hosszabb ideig szoptatnak, mint a nyugaton élő társaik."

A tanulmány szerint mivel a szoptatás gyakran késlelteti az ovulációt, ezért a húsz hónapig való szoptatással 50 százalékkal csökkenthető a petefészekrák kialakulásának kockázata, és ez az időintervallum ugyanilyen kedvező hatással bír egyszerre több gyermek táplálása esetén is - húzta alá Binns. Mint hozzátette, az eredmények fényében az tanácsolható a kismamáknak, hogy legalább 12 hónapig szoptassák gyermeküket a petefészekrák kockázatának mérséklésére.

Forrás: informed.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK