Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A számla 10-40 százalékát is lefaraghatnák a kórházak
2014. április 03. 08:40

kórház, pénz, orvos

A számla 10-40 százalékát is lefaraghatnák a kórházak
A hazai egészségügyi intézmények energiaköltségeik 10-40 százalékát is megtakaríthatják az üzemeltetés racionalizálásával – idézi egy energiakereskedő adatait az MTI.
A számla 10-40 százalékát is lefaraghatnák a kórházak

Az egészségügyi intézmények működtetésének legjelentősebb költségét az energiaellátással kapcsolatos kiadások jelentik. A folyamatos, viszonylag magas hőigények miatt elsősorban a hőszolgáltatás hatékonyságát érdemes fejleszteni, ha nagyobb mértékű megtakarítást szeretnének elérni - mondta az MTI-nek Fernezelyi Ferenc, a Magyarországon 30 egészségügyi intézményt kiszolgáló Dalkia Energia Zrt. kereskedelmi igazgatója.

A szakember szerint a gázbeszerzés optimalizálásával a költségek körülbelül 10 százalékát, a berendezések professzionális üzemeltetésével pedig szintén mintegy 10 százalékot lehet megtakarítani, felújítás nélkül is. A magyar kórházak, egészségügyi intézmények jellemzően 30-40 évvel ezelőtt épültek, így a hőenergia-termelő és -elosztórendszer részleges vagy teljes felújításával körülbelül további 20 százalékot lehet megspórolni az energiaköltségekből - mutatott rá Fernezelyi Ferenc.

A kereskedelmi igazgató szerint egy átlagos méretű kórházban egy viszonylag rövidebb távon - a megtakarításból - megtérülő hőenergetikai korszerűsítést 200-300 millió forintból meg tudnak oldani úgy, hogy azzal már jelentős javulást lehet elérni. Az ilyen projekteknek azonban nem része például az ablakcsere, a homlokzat- és tetőszigetelés, egy teljes energetikai felújítás megtérülési ideje ugyanis 10-20 év is lehet. Közép- vagy hosszabb távú elköteleződést viszont nehezen vállalnak az intézmények - tette hozzá.

Egy közelmúltban elvégzett európai felmérés szerint a kontinensen a kórházak felelősek a középületek energiafogyasztásának 6, szén-dioxid kibocsátásnak 5 százalékáért. A kiadások legnagyobb részét, csaknem 50 százalékát a fűtés és a meleg víz előállítása teszi ki a kórházak energiaszámláiban. Ezt követi a világítás, ami a költségek 21 százalékát jelenti. A fennmaradó részt teszik ki egyebek mellett a mosás, a főzés-ételmelegítés és a sterilizálás energiaköltségei.

A Dalkia csoport nemzetközi szinten mintegy 6000 egészségügyi intézmény energetikai rendszereit működteti. A magyar kormány tavaly áprilisban kötött stratégiai együttműködési megállapodást a Dalkia Energia Zrt.-vel.

Forrás: medicalonline.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK