Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A stressz is okozhat hüvelyszárazságot
2014. december 04. 20:25

stressz, hüvelyszárazság, szex, szorongás, hüvely

A stressz is okozhat hüvelyszárazságot
A hüvely tökéletesen kitalált szerv, nem hagy cserben az intim pillanatokban. Előfordulhat azonban, hogy egy nő - bár testileg teljesen egészséges - kedvesével együttlétre készül, de a hüvely száraz marad, és ez kínos, kellemetlen élményt jelent. Arra ugyanis nincs garancia, hogy a döntő pillanatokban a hüvely is úgy "gondolja", benne van a közreműködésben. Hol van a probléma? Miről árulkodik a hüvelyszárazság?
A stressz is okozhat hüvelyszárazságot

Abban bizonyosak lehetünk, hogy ez nem a hüvely hibája, nem azon múlik. A hüvelyszárazság fiziológiai okainak kizárása után csupán egyetlen lehetőség marad: a nő - akár bevallja, akár nem - nem kívánja a szexuális együttlétet. Ennek számos oka lehet, de mindenképpen érdemes feltérképezni és megoldást keresni. Mert a kiegyensúlyozott, boldog, szorongásoktól mentes szexuális élet a lelki és testi egészség elengedhetetlen része.

Kötelező élvezet

Manapság majdhogynem ferde szemmel néznek arra, aki érett nőként nem él szexuális életet, pedig még partnere is volna, mondván; a szerelemhez hozzátartozik a szex. Igen, de csak érett, biztos és kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolat keretében! A nő teljesen természetes és egészséges reakciója, ha a testiség bizonyos fokának gyakorlására még nem eléggé érett kapcsolatban nem tudja magát teljesen átadni. A lélek akkor is hat a testre, ha mi nem vagyunk őszinték önmagunkhoz, és olyasmire akarjuk rávenni, amit nem tud lelkünkkel összhangban véghezvinni. Az is lehet, hogy az adott partnerrel a teljes önátadás ideje soha nem is jön el, mert a nő nem a megfelelő emberrel ismerkedett meg, nem érezheti magát biztonságban a másik karjaiban. Ezeket a belső szorongásokat kár volna elnyomni és helyettük a külső elvárásoknak engedni, hiszen sok lelki fájdalomtól óvja meg magát, aki őszintén és felelősen bánik a testével.
Korábban az erkölcsi szabályok, amelyek egyértelműen csak a házasság keretein belül helyeselték a szexuális életet, sok olyan egzisztenciális szorongást eleve kizártak, amelyek a házasságon kívüli kapcsolat esetében kétség nélkül jelen vannak. Természetesen szorongani sok mindentől lehet házasként is. Célszerű tehát, ha az oknyomozást kiterjesztjük, és általánosabban is megismerjük, milyen hatása van a szorongásoknak, a stressznek a szexuális életre.

Tovább stresszel a stressz, avagy miért van íváskor horgászati tilalom?

Amikor például a tükörpontyok teljes figyelmüket a szaporodásnak szentelik, akár kézzel is meg lehet őket fogni, nem tudnak odafigyelni saját biztonságukra, csak egy dologra összpontosítanak. Igaz ez bizony ránk, emberekre is. Tevékenységünket, szervezetünket egy adott pillanatban vagy a fajfenntartás, vagy a létfenntartás határozza meg.

A különböző ingerekre szervezetünk igyekszik mindig a legcélszerűbb módon reagálni. Az életünket fenyegető dolgokra ösztönösen védekezéssel válaszolunk. Ha figyelmünket, energiánkat arra összpontosítjuk, hogy életben maradjunk, megvédjük magunkat, nem jut tartalék a fajfenntartással kapcsolatos tevékenységekre, így a szexuális életre sem. A modern ember életében a stressz összefoglaló néven emlegetett hatások, a szorongások - a munkával, kenyérkeresettel és más egzisztenciális problémákkal összefüggő gondok, de még a mások elvárásainak való bármilyen megfelelési kényszer is - az önvédelmi rendszert indítják be. Ilyenkor az ún. szimpatikus idegrendszer irányítása alatt áll a szervezet. Selye János stresszelméletében azt is mondja, hogy tartós stressz hatására a szexuális életre fordítható energiák, képességek felszabadulása gátolt. Ha az idegrendszer a szorongások, tartós stressz hatására rosszul állítódik be, a szervezet a közösülés idején is szimpatikus idegrendszeri szabályozás alatt áll. Emiatt az ember a közösülést is küzdelemnek éli meg, és a nemi szervek sem úgy viselkednek, ahogy kellene, ami végső soron további szorongást szül.

Szorongásaink eredete

Az emberek 50-70%-a szorong valamitől, de általában nem tudnak róla, és segítséget sem kérnek.
A stressz forrását nem mindig egyszerű beazonosítani, hiszen nagyon összetett világban élünk. A férfiak jellemző stresszforrása a munka, a teljesítménykényszer. A nőknél az anyagi biztonságon túl a szexuális szabadság is magával hozott egyfajta létbizonytalanságot. Akár vannak fenntartásaik a szexuális szabadsággal szemben, akár nincsenek, ösztönösen foglalkoztatja őket párjuk hűsége, a teherbe esés lehetősége, az, hogy gyermekeinek lesz-e igazi apja, akire lehet számítani, vajon lesz-e közös otthonuk, egyáltalán szereti-e annyira a másik, hogy kitart mellette, miután ő már minden tőle telhetőt megtett, odaadott. A család anyagi biztonsága, a gyerekekért való aggódás, a katasztrófáktól és tragédiáktól való félelem is túllépheti az egészséges aggódás mértékét.
A rossz lelkiismeret miatti izgalmak és az, hogy nem tudunk megbocsátani másoknak vagy magunknak, szintén állandó feszültségben tudnak tartani.
Minden rosszul feldolgozott kudarcélmény - a szexuális életben elviselt is - fokozott stresszt hozhat magával a legközelebbi hasonló kihívás alkalmával. Mindenféle szorongás kihatással lehet a szexuális életre, de természetesen vannak olyan területek, ahol sokkal szembetűnőbb a közvetlen összefüggés.
A szorongások kialakulásában nagy szerepe van a pornográfiának. A pornóirodalomban az átlagosnál nagyobb nemi szervű férfiak az átlagosnál nagyobb teljesítményt mutatnak be, ami kisebbségi érzéshez vezethet. A nők is szüntelen arra vannak kényszerítve, hogy akaratlanul is elérhetetlen ideálokhoz hasonlítsák magukat.

 

A szex tanulható

Valószínűleg sokakat megnyugtat, ha tudják, hogy az esetek nagy százalékában nem a férfiassággal és nőiességgel, sokkal inkább a szexuális kultúra hiányával van a gond, ami azonban elsajátítható.
A szexuális képességek egészséges meglétét bizonyítja az alvás álomlátási, ún. REM-fázisában a nőknél jelentkező reflexes nedvesedés, ami a férfiak éjszakai erekciójának megfelelő, csak sokkal kevésbé ismert jelenség. Segítségével a pszichés és fizikális eredetű impotencia is jól elkülöníthető. Ha tehát a nőnél a nedvesedés álmodás közben bekövetkezik, a hüvelyszárazságnak pszichés okai vannak; többek között valamilyen szorongás vagy a szexuális előjáték hiánya.
A szorongásos eredetű szexuális panaszok a férfiaknál impotenciát, korai magömlést jelentenek, a nők fájdalmas behatolásra panaszkodnak. Lényegében mindkettő ugyanarra a stressz által kiváltott hatásmechanizmusra, a szimpatikus idegrendszer fennhatósága alá került szexuális életre vezethető vissza.
A fájdalmas behatolásnak ilyen körülmények között két közvetlen fizikai oka van: egyrészt a medence és fenékizmok nem tudnak ellazulni, másrészt a hüvely száraz marad. A fájdalmas közösülés további szorongásokat kelt. A nő legközelebb már előre fél a közösüléstől, mert tudja, hogy kellemetlen lesz, képtelen lesz az odaadásra ("előre várt" szorongás). A férfiak hasonlóképpen attól tartanak, hogy nem lesznek képesek "megfelelő teljesítményt" nyújtani, örömöt szerezni.
A hüvelyszárazság miatti fájdalmat a síkosítógél használatával enyhíteni lehet ugyan, de a medencefenék izomzata ettől még nem lazul el, az alapvető kiváltó ok, a szorongás sem enyhül, az orgazmuskészség nem alakul ki, tehát az együttlét valószínűleg nem lesz örömteli és élvezetes.

Mielőtt a megoldásra térnénk

Az összeillő, egymást odaadóan szeretni tudó, biztos kapcsolatban élő párok sem feltétlenül mentesek a hüvelyszárazsági és egyéb szexuális problémáktól. Sokan alapvetően összekeverik a szexet és az erotikát. Az előbbi nemiséget, az utóbbi érzékiséget jelent. A szex inkább a közösüléssel, az erotika a szeretkezéssel azonos.

Korunk egyik vívmányának, a korszerű fogamzásgátlásnak is megvannak a maga hátulütői. Miután ma a fiatalok a tabletták és kondom birtokában sokkal bátrabban nekivágnak a testi szerelemnek, már 13-14 éves korban a közösüléstől várják a nagy testi élményt. Korábban biztonságos fogamzásgátlás híján a szerelmesek megtanultak várni egymásra, vigyázni a másikra. Ha úgy tetszik, rá voltak kényszerítve, hogy megtanulják a szeretkezést, a pettinget, az erotikát, vagyis azt, hogyan tudnak hüvelyi közösülés nélkül örömet szerezni egymásnak. Az érzékiség megtanulása után a közösülés nem jelenthet gondot.

Türelem és tapasztalat

Az egymást szerető pároknak kínálkozik megoldás a Masters-Johnson - két amerikai orvos nevét viselő - módszer jóvoltából. A módszer megalkotói az erotika megtanulását, megtanítását tűzték ki célul. Meglátásuk szerint az erotika elsajátítását - különösen a férfiaknál - az önértékelés zavara és a teljesítménykényszer érzése jelentősen gátolhatja, és ha a férfi emiatt nem megfelelően közeledik a nőhöz, partnerénél is zavarok jelentkezhetnek.
Masters és Johnson módszerével a párok egy háromszakaszos terápia során szakorvosi konzultációk mellett lépésről lépésre tanulják meg a szeretkezést és örömszerezést. A terápia végére a párok azt veszik észre, hogy gátlásaik, görcseik, félelmeik megszűntek, hiszen képesek mindarra, amire mindig is vágytak; feloldódni a másikban, örömöt szerezni kedvesüknek. Nyoma sincs korábbi önértékelési zavaraiknak.
Hangsúlyoznunk kell, hogy ez a fajta segítség csak a valóban összetartozó pároknak jelenthet megoldást, hiszen a szeretet és igazi szerelem nem a módszereken vagy a technikák elsajátításán áll vagy bukik.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK