Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A sport- és energiaitalok tönkreteszik a fogzománcot
2012. augusztus 26. 23:46

fog, fogász, tápanyag, energiabevitel

A sport- és energiaitalok tönkreteszik a fogzománcot
A sport- és energiaitalok egyre növekvő népszerűsége új egészségügyi problémát jelent: károsítják a fogzománcot. A kutatókat aggasztja, hogy ezek a termékek főleg a fiatalok körében elterjedtek.
A sport- és energiaitalok tönkreteszik a fogzománcot

A fiatalok abban a hiszemben fogyasztják ezeket az italokat, hogy így fokozni tudják a teljesítményüket, és azt hiszik, hogy ezek „egészségesebbek, mint az üdítők” – mondja a vizsgálat vezetője. – A vizsgáltak többségét meghökkenti, hogy ezeknek az italoknak a fogyasztásával lényegében savban fürdetik a fogaikat.

A kutatók 13 sportital és 9 energiaital savszintjét vizsgálták. Megállapították, hogy a savszint márkánként és azon belül is ízenként változhat. A próba során emberi fogzománcot áztattak az italokban 15 percen át, majd mesterséges emberi nyálban tartották 2 órán át. Ezt a ciklust ismételték napi 4 alkalommal 5 napon keresztül, a köztes időkben friss mesterséges nyálban tárolták a zománcmintákat.

Kiderült, hogy a károsodás már 5 nap után kimutatható volt, és hogy az energiaitalok kétszer olyan károsnak bizonyultak ebből a szempontból, mint a sportitalok.

Mivel a fiatalok 30-50 százaléka fogyaszt rendszeresen sport- vagy energiaitalt, a kutatók szerint fontos ismerni a veszélyeket. A fogzománc károsodása visszafordíthatatlan folyamat, emiatt pedig nő a fogszuvasodási hajlam.

Forrás: Healthnews
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK