Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A sokoldalú magnézium
2014. december 12. 20:13

magnézium, migrén, alvászavar, lábgörcs

A sokoldalú magnézium
A fényképezés őskorában elképzelhetetlen volt felvételek zárt térben való elkészítése a mesterségesen előállított villanófény nélkül, mely robbanásszerű felvillanása egy magnéziumvegyületnek volt köszönhető. Hasonlóan a fényképezéshez, a magnéziumnak életfontosságú szerepe van szervezetünk tökéletes működésében.
A sokoldalú magnézium

Szakemberek véleménye a magnéziumról

Dr. Szabó Gábor belgyógyász-háziorvos:

"Bár a magnéziumot elsősorban a szívgyógyászatban használják, de alkalmazásának még egész sor további, figyelemre méltó indikációs területe van. Családorvosként az alábbi kórképekkel, tünetegyüttesekkel naponta találkozom. Főképpen a mindennapok állandó stresszhelyzeteinek kitett aktív dolgozók, a nyugdíjasok, illetve a serdülőkorú tanulók kapcsán. Gyakran olyankor is találkozom a magnéziumhiány tüneteivel, amikor fokozott a felhasználása, így intenzív sportolás és főképpen terhesség esetén. A magnézium sokoldalúsága meggyőző, jelentős bioelem az orvos vagy a gyógyszerész kezében.

Migrén: Megelőzésként használva a magnéziumot megakadályozza a vérlemezkék összecsapzódását, mely utóbbi a szerotonin nevű szöveti hormon felszabadulását okozhatja, ami gyakori előzménye a rohamnak, vagy az agy ereinek görcsét okozhatja, ami a migrén közvetlen oka.

Alvászavarok: A magnézium teljesen természetes módon "megnyugtatja az idegeket", nincs mellékhatása. Hatásának lényege, hogy az alvászavarban szenvedő személyek este hamarabb elalszanak, reggel lényegesen pihentebben ébrednek. Leglátványosabb a hatása 40 év feletti embereknél, melynek valószínű oka, hogy náluk gyakoribb a magnéziumhiány.

Lábikra, lábszárgörcsök: Az éjszaka, illetve terhesség alatt jelentkező lábikragörcsök ellen nagyon sokszor magnéziumot érdemes választanunk. Néhány nap alatt csökkenthetők a lábszárgörcsök okozta panaszok. A lábikragörcs legtöbbször éjszaka fordul elő, mert a vér magnéziumkoncentrációja ilyenkor a legalacsonyabb. Ezért a magnézium esti bevétele ajánlott. Mivel a lábikragörcsöknek számos más oka is lehet - érbetegség, gerincprobléma - először orvos segítségével érdemes tisztázni a pontos diagnózist, mert ezek esetében a magnézium nem hatásos.

Dysmenorrhoea: Erős görcsökkel járó menstruációs vérzés, melynek oka, hogy a méh túl sok prosztaglandin nevű szöveti hormont termel, s ez okozza az alhasi görcsöket. Sokat segíthet ilyenkor a magnézium, mert fokozza az ellentétes hatású prosztaciklinelválasztást, és ezen túlmenően direkt módon is ellazítja a méh izomzatát."

Cseténé Götz Ilona védőnő:

"Egy magyar munkacsoport már 1982-ben vizsgálta, hogy a terhesség alatti plusz magnézium fogyasztása milyen hatással van a terhesség kiviselésére. Tapasztalataik szerint a napi 151-400 mg-ot fogyasztó anyáknál a pótolt magnézium mennyiségének emelkedésével párhuzamosan nőtt a magzatok születési súlya, jelentősen csökkent a koraszülések, vetélések száma.

Tapasztalatok szerint a terhesség megtartását, kiviselését és a magzat méhen belüli fejlődését a magnéziumhiány veszélyezteti, a megfelelő magnézium ellátottság pedig segíti. Mivel az embrió, a lepény és a méhizomzat nagymértékű növekedéséhez sok magnéziumra van szükség, célszerű a magnéziumpótlást már a terhesség 4-9. hetétől elkezdeni. Ikerterhesség esetén és a terhesség alatt kialakult kóros állapotok, mint toxémia, fenyegető koraszülés idején feltétlenül indokolt a magnézium pótlása."

A görcs az izmok fájdalmas, tartós összehúzódása, amely gyakran jelentkezik a lábszárban. Magnéziumhiány esetén bármiféle stressz, erős érzelmek, fizikai munka izomgörcsöt okozhat, hiszen ezekben az esetekben fokozott a magnézium felhasználása.

Az izmok magnéziumhiánya jelzés arra, hogy az egész szervezet magnéziumhiánnyal küzd. Az étrendkiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet. A magnézium szedése előtt konzultáljon szakemberrel.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK