Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A rettegett gerincsérv
2015. január 11. 22:26

gerincsérv, fájdalomcsillapítás, mozgás

A rettegett gerincsérv
A gerincsérv az egyik legrettegettebb reumatológiai problémák egyike, hiszen nem csak az ember mindennapjait befolyásolja, hanem sokszor szinte teljesen mozgásképtelenné teszi az illetőt. Sajnos az esetek egy részében csakis műtéttel lehet orvosolni a problémát, ám enyhébb esetben az aktív fájdalomcsillapítás gyors javulást hozhat. Hogy pontosan mi mindennel lehet segíteni a gerincsérven, arról dr. Váradi Éva, az aktív fájdalomcsillapítás szakértője beszélt.
A rettegett gerincsérv

Mi az a gerincsérv?

A gerincsérv röviden a csigolyák közti porckorongok sérve. Ekkor a porckorong magját képező kocsonyás részt körülvevő rostos gyűrű tartása meggyengül, aminek hatására a belső állomány kitüremkedik, jellemzően a gerincidegek irányába- így azok nyomás alá kerülnek, becsípődnek. Ez persze nagyfokú fájdalommal jár, sokszor nyugalmi helyzetben is. Hogy pontosan hol okoz panaszt, az attól függ, hogy a gerinc mely részénél sérül a porckorong. Például nyaki gerincérv során a felső végtagokba sugárzik a fájdalom, ágyéki gerincsérvkor az alsó végtagok, illetve a derék lesz érintett.
Ilyenkor a fájdalmon kívül zsibbadás, érzékkiesés, mozgáskorlátozottság hívhatja fel a figyelmet a betegségre, ami erőltetésre fokozódik.

Hogyan alakul ki?

A gerincsérv több ok miatt is kialakulhat: ilyen többek között a túlsúly, a mozgáshiány, a genetika, megerőltetés, nehéz súlyok emelése. Megelőzés gyanánt a rendszeres mozgásnak van a legnagyobb szerepe, mivel a hátizmok megerősítése révén kevesebb teher esik a porckorongokra, így azok kevésbé sérülnek.


Aktív fájdalomcsillapítással a könnyed mozgásért

Gerincsérv esetén a kezelés a sérv súlyosságától függ. Legrosszabb esetben csakis a műtét kerülhet szóba, azonban gyakran kevésbé drasztikus terápiával is maximális eredményeket lehet elérni. A szakértő szerint a konzervatív vagy műtéti terápia a beteg állapotától és az  esetleges MR lelettől is függ. A RTG-nek csak egyéb állapotok (törés, csúszás, csontszerkezeti elváltozások) kizárásában van szerepe.

„Amennyiben a porckorongban lévő kocsonyás anyag „csak” kitüremkedik, akkor kúraszerűen célzott ishias infusios injekcióval, illetve guna bioterápiával orvosolható a probléma. Mindezek mellett speciális gyógytorna, valamint kineziológiai szalag már kezdetektől javasolt, csakúgy, mint az akupunktúra. A terápia a fennálló izomfeszülések oldásával, a helyi keringés javításával és a környéki ödéma csökkentésével hat, méghozzá úgy, hogy elősegíti a fájdalomért és gyulladásért felelős biokémiai anyagok gyorsabb eltávozását. A maximális hatás érdekében nem csak a problémás területet szükséges kezelni, hanem akupunktúrával az ahhoz kapcsolódó meridiánokat is. Ezen pontok kezelésével a hagyományos kínai orvoslás szemlélete szerinti energetikai zavar helyreállítása történik.”- mondja dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont főorvosa, az aktív fájdalomcsillapítás szakértője.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK