Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A rákbetegnek senki nem mondja, hogy jót tesz neki a tornászás
2012. szeptember 06. 12:21

daganatok, rák, terápia, test, mozgás

A rákbetegnek senki nem mondja, hogy jót tesz neki a tornászás
Pedig már számos kutatás kimutatta, hogy a rendszeres tornagyakorlatok 50 százalékkal csökkentik a betegség kiújulásának veszélyét, például az emlőrák vagy vastagbélrák kezelésen átesett betegeknél.
A rákbetegnek senki nem mondja, hogy jót tesz neki a tornászás

 A rákbetegek nem kapnak konkrét tanácsot tornagyakorlatokra, amelyek segítenének megőrizni önállóságukat, fizikai erőnlétüket, és javítanák kilátásaikat.

A Mayo Clinic rehabilitációs orvosai vizsgálatot végeztek a rákbetegek fizikai aktivitási szokásairól. Nem meglepően, azt találták, hogy aki a betegsége előtt rendszeresen edzett, az sokkal valószínűbb, hogy folytatta az edzést. A betegek közül jónéhányan úgy vélekedtek, hogy a mindennapi tevékenységük, mint a kertészkedés, éppen elegendő testgyakorlás.

"Amit minden nap teszek, az az én tornám" - említi a gyakori választ Dr. Andrea Cheville. Nem fogják fel a betegek, hogy a hétköznapi aktivitás ma már minimális erőfeszítést kíván. "Egyszerűen fogalmuk sincs arról, hogy az inaktív életmód a szervezetük gyengülését és nagyobb sebezhetőségét okozza, beleértve a rákot is."

A betegek komolyabban vennék a fizikai aktivitás szükségességének tanácsát, ha ez közvetlenül az onkológusuktól jönne - de a vizsgálatba bevont betegek közt egyetlen egy sem volt, akivel az onkológus megvitatta volna ezt a kérdést...

"Általában, a betegek senkitől sem kapnak konkrét tanácsot a tornára vonatkozóan, amely segítene fenntartani a fizikai funkcióikat, önállóságukat, és javítaná kilátásaikat."

A fizikai aktivitás javítja a páciens mobilitását, élvezetessé teszi a mozgást, és megóvja őket attól, hogy a lakásukban, az emberektől elszigetelve éljenek. Hozzájárul ahhoz, hogy erősnek érezzék magukat, fizikai biztonságérzetet ad, enyhíti a rák okozta fáradtságérzetet és javítja az alvás minőségét.

A kutató most azon dolgozik, miképp lehetne olyan figyelemfelkeltő üzenetet küldeni a rákbetegeknek, amelyből megértik, a fizikai aktivitás enyhíti a tüneteket és segíti a felépülést.

Forrás: fuggetlen.hu/EurekAlert
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK