Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A rágáson múlik az egészségünk?
2013. július 29. 09:36

evés, rágás

A rágáson múlik az egészségünk?
Egy frissen készült kutatás szerint a különféle zöldségekből vagy gyümölcsökből kinyerhető energia mennyisége nem azon múlik, hogy mennyit eszünk belőlük, sokkal inkább azon, hogy mennyire rágjuk meg őket.
A rágáson múlik az egészségünk?

Amint arról dr. Richard Mattes, a Purdue Egyetem professzora beszámolt, az elfogyasztott élelmiszerekben található energiához az adott étel apró részecskéin keresztül lehet hozzájutni, vagyis minél alaposabban megrágjuk az ételt, annál több energia jut abból a szervezetükbe. Bár a legtöbb embernek már berögzült rágási szokásai vannak, melyeken igen nehéz változtatni, a fenti tényeket mégis érdemes figyelembe venniük azoknak, akik kifejezetten energianyerés céljából kívánnak enni valamit.

A Mattes által végzett kísérletek során az alanyoknak mandulát kellett rágniuk, az egyik csoportnak 10-szer, a másiknak 25-ször, a harmadiknak 40-szer, mielőtt lenyelték, majd valamennyiüknél megmérték az ürülékben található zsírmennyiséget, illetve az energiaveszteséget. Az eredmények azt mutatták, hogy kevesebb rágással a nagyobb részecskék szívódtak fel jobban a szervezetben, több és alaposabb rágással pedig a kisebbek.

Vagyis, ha például valaki arra vágyik, hogy finom, fehérjében gazdag ételt egyen, az a mandulát egészben fogyassza, aki viszont az E-vitamin bevitelén szeretne javítani, annak inkább az aprított mandula, a mandulavaj vagy a mandulaolaj ajánlott. A gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonák rostjai szintén nagyon gazdag energiaforrásként szolgálnak, a rostok ugyanis megkötik a zsírsavakat és energiaforrást biztosítanak a szervezet számára.

Dr. Roger Clemens, gyógyszerész szakember hozzátette, hogy a tudósok még ma is 125 évvel ezelőtti számítások alapján állapítják meg, hogy egyes ételekből mennyi energia nyerhető ki, pedig nem mindegy, hogy a szervezet egyes ételeket miként emészt meg, és milyen mértékben hasznosít. Érdemes lenne ezért inkább azt feltérképezni, melyik növény alapú élelmiszer vagy összetevő milyen mértékben emészthető meg az emberi szervezet által, mert ezek sokkal többet elárulnának arról, hogy egy adott ételből mennyi energiához jutunk.

Forrás: hazipatika.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK