Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A porckopás a 35-50 év közöttiek negyedét érinti
2014. október 20. 22:25

porckopás

A porckopás a 35-50 év közöttiek negyedét érinti
A 35 évnél idősebb magyarok fele megterhelőnek érzi az olyan hétköznapi tevékenységeket, mint a házimunka, a cipekedés, a lépcsőzés, a közlekedés, a kisgyermekek emelgetése vagy a kertészkedés, ráadásul a 35-50 évesek fele fájdalmat is tapasztal közben - derült ki a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának felméréséből.
A porckopás a 35-50 év közöttiek negyedét érinti

Az MTI-hez eljuttatott hatszáz fő megkérdezésén alapuló, reprezentatív felmérés eredményei szerint a válaszadók 36 százaléka a térdfájdalmat nevezte meg leggyakoribb fájdalomként, ezt követi a derék-, illetve a vállpanaszok (26-20 százalék). A fájdalom leggyakoribb oka a porckopás lehet, amely már a 35 és 50 év közöttiek egynegyedét érinti.

 

 

A 35 évnél idősebbek számára leginkább a cipekedés (32 százalék), a lépcsőjárás (30 százalék) és a kerti munka (26 százalék) jelent megterhelést - olvasható a felmérésben.

 

Porcépítőre is szükség van, a fájdalom csillapítása nem elég

Kiderült, a 35 évnél idősebbek 40 százaléka szedett már fájdalomcsillapítót ízületekkel kapcsolatos problémájára. A fájdalomcsillapítás elsősorban fájdalomcsillapító kenőcsöt jelent: azok, akik porckopással küzdenek, leginkább - 46 százalék - ezt használják. Annak ellenére, hogy a városi lakosság 62 százaléka elméletben egyetért azzal, hogy a porcszövet károsodását porcépítő készítményekkel csökkenteni lehet, mindössze 16 százalékuk szed ilyeneket.


A szakértők szerint a fájdalomcsillapítás nem elég: a porckopás egy idő után vissza ugyan nem fordítható, de lassítható, késleltethető folyamat, a fájdalomcsillapítók ebben viszont nem segítenek - olvasható a társaság közleményében.

 

A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaság felvilágosító programjának részeként elindult az Ízületőr elnevezésű honlap, ahol az érdeklődők tippeket kapnak többek között arra vonatkozóan, milyen mozgásformát válasszanak, mit egyenek vagy hogyan oldják meg a házimunkát ízületkímélő módon.

 

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK