Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A pikkelysömör tünetei, kezelése
2013. október 28. 08:45

pikkelysömör, allergia, ekcéma, bőr, kezelés

A pikkelysömör tünetei, kezelése
A pikkelysömör (psoriasis) betegségben szenvedők számára sajnos jelenleg még nem létezik végleges gyógyulást elérő szer vagy eljárás, ám a rendelkezésre álló terápiás módszerek sokat javítanak a betegek állapotán.
A pikkelysömör tünetei, kezelése

A pikkelysömör olyan bőrgyógyászati betegség, mely a bőr szarutermelő sejtjeinek (keratinocyták) túlburjánzásával, fokozott működésével, ezáltal a bőr fokozott elszarusodásával jár.

Minden életkorban, férfiak és nők is érintettek lehetnek, leggyakrabban 20-30 éves személyeken jelentkezik először. Ma Magyarországon kb. 200 000 psoriasisos beteg él. Oka jelenleg még nem teljesen tisztázott, a betegség kialakulásában belső (genetikai) és külső (környezeti) faktorok hatása egyaránt szerepet játszik.

A pikkelysömör kórtanának alapja a szervezet fokozott gyulladáskészsége. A betegség leginkább időről időre gyógyuló majd újra kiújuló formában zajlik. Ritkábban egy fellángolás észlelhető az élet folyamán, a legtöbb esetben fokozatosan súlyosbodik a kórkép.

A pikkelysömör tünetei

A betegség leggyakoribb formájában csak bizonyos helyeken jelentkeznek a jellegzetes tünetek, legtöbbször a test azon tájain, melyek a legtöbb irritáló hatásnak (ruhaneművel, napsütéssel, széllel, stb. érintkező testtájak) vannak kitéve: a végtagok külső felszíne, a könyök- és térdtájék, a hajas fejbőr, a mellek és a has alatti redők és összefekvő bőrfelszínek, a combhajlat, a külső nemi szervek. Súlyosabb esetekben a betegség a tenyérre, a végtagok belső felszínére és az arcra is terjedhet.

A pikkelysömörre jellemző elváltozások viaszfehér, vaskos pikkelyes felrakódásokra hasonlító pörkök, amelyek szövődménymentes esetben szárazak, nem nedveznek, nem fekélyesednek ki, nem fertőződnek felül.

A betegség másik formája hirtelen jelentkezik testszerte kölesnyi nagyságú, élénkvörös, 1-2 mm átmérőjű, a bőr felszínéből kiemelkedő csomócskák formájában, melyek lassan 2-5 mm nagyságig növekszenek.

Más esetekben az egész test felszínén nagyobb, 1-2 cm átmérőjű gócok jelennek meg, melyek összefolyva nagy, térképszerű bőrfelszíneket boríthatnak. Előfordulhat, hogy a bőr nagyobb részét pikkelysömörös felrakódások borítják.

A gyermekkori formára az egész testen egyszerre jelentkező, kölesnyi, rövidesen hámló, élénkvörös csomócskák megjelenése jellemző. A bőrelváltozások viszkethetnek, de ez nem minden esetben jellemző. Sokszor a pikkelysömörös bőrtünetek helyén átmeneti pigmenthiány alakul ki, világos színű bőrterületeket eredményezve.

Gyakran figyelhetők meg tipikus jelenségek pikkelysömörös betegeknél a körmökön is. Egyes esetekben a körömlemezen tűszúrásnyi, pontszerű gödröcskéket láthatunk. Máskor a körömgombához hasonló vastag felrakódások jelentkeznek a körömlemez alatt, aminek következtében a köröm elveszti fényét, deformálódik.

A pikkelysömörnek létezik egy súlyos, de szerencsére ritka formája is, mely lázzal, ízületi fájdalommal, hajhullással, kiterjedt körömelváltozásokkal, testszerte jelentkező nyirokcsomóduzzanattal jár.

A betegség lefolyása más-más az egyes betegeknél. Vannak, akiknél a psoriasisos jelenségek kis területet érintenek és akár évekig is ugyanabban az állapotban maradnak. Más betegeknél heveny rosszabbodások és tünetmentes időszakok váltják egymást, esetleg egy életen keresztül.

Az esetek többségében a tünetek annyira jellegzetesek, hogy egyéb vizsgálatok nélkül felállítható a diagnózis. Csak ritka esetben van szükség szövettani vizsgálatra (biopsziára).

A pikkelysömör kezelése

Sajnos jelenleg még nem létezik olyan terápiás szer vagy eljárás, amelynek segítségével végleges gyógyulás lenne elérhető. A rendelkezésre álló terápiás módszerek sokat javítanak a betegek állapotán, de csak tünetmentes időszakokat hoznak létre.

Első lépésként a psoriasisos bőrterületen olyan szalicilsav-tartalmú kenőcsöket alkalmaznak, melyek leoldják a feleslegben képződött szarupikkelyeket. Ezután ún. kortikoszteroid vagy dithranol tartalmú kenőcsök használatával csökkentjük a keratinocyták fokozott szaruképző működését, illetve a helyi gyulladást. Sajnos ezen szereknek igen gyakoriak a különböző mellékhatásaik.

A szteroidos krémek használata után gyorsabb a betegség kiújulása, viszont a dithranol tartalmú szereknek kellemetlen az illatuk és elszínezik a betegek ruháját. Alkalmazhatók még D-vitamin tartalmú kenőcsök is.

Belsőleg alkalmazandó terápia súlyosabb esetekben jön szóba, melynek beállítása kórházi feladat.

A legtöbb beteg esetében jó hatású a fototerápia, melyet egy speciális gyógyszer szedésével egészítenek ki. Nemrég egy új, lézeres eljárást is kidolgoztak, amely nagy jövő elé tekint a pikkelysömör gyógyításában. Egyes betegeknél e betegség gyógyulását elősegíthetik hazánk gyógyvizei is.

 

Forrás: webbeteg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK