Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A migrén növeli a depresszió kialakulásának a kockázatát a nők körében
2013. február 07. 08:53

depresszió, kimerültség, fejfájás, nők

A migrén növeli a depresszió kialakulásának a kockázatát a nők körében
Az Amerikai Neurológiai Akadémia találkozóján (New Orleans, USA) prezentálták a kutatók azokat a kutatási eredményeket, amelyek azt igazolják, hogy azoknál a nőknél, akik a múltban hajlamosak voltak a migrénre vagy volt is migrénjük, nagyobb a depresszió kifejlődésének a kockázata.
A migrén növeli a depresszió kialakulásának a kockázatát a nők körében
A vizsgálathoz több mint 36.000 nő adatát gyűjtötték a kutatók össze, akik közül senkinek nem volt depressziója a vizsgálat kezdetén. Ezeket a nőket bevonták a „Nők Egészségének Vizsgálata” elnevezésű, nagyszabású amerikai kutatásba, ahol számot adtak a migrénnel kapcsolatos kórtörténetükről. (Ez az átfogó Vizsgálat 1991-ben kezdődött és 2009-ben fejezték be, keretein belül számos részvizsgálat zajlott le.)
 
A nőket a következők szerint kategorizálták:
  • Aktív migrén aurával (előjellel),
  • Aktív migrén aura nélkül,
  • Múltbeli migrén kórtörténet (de nem az utolsó éven belül),
  • Semmilyen migrén kórtörténet nem fordult elő.

A nőknek nyilatkozniuk kellett a diagnosztizált depresszióról is.

Az összesen 36.154 fő nőből 6.456-nál fordultak elő aktuálisan vagy a múltban migrénes problémák és a vizsgálatot követő 14 évben ezeknek a nőknek több mint a felénél fejlődött ki depresszió. Azoknál, akiknek a kórtörténetében szerepelt a migrén, a depresszió csaknem kétszer nagyobb valószínűséggel fejlődött ki, mint azoknál, akiknél nem.

Az eredmények a migrén típusától függően alapvetően nem változtak. Azoknál, akiknek a migrénje előjelekkel (aura) járt együtt, amelyeket úgy írtak le, mint vizuális zavarok - melyek felvillanó fényként, cikcakkos vonalként vagy ideiglenes látásvesztésként jelentkeztek -, a kockázat ugyanolyan volt, mint a migrén egyéb típusai esetében.

Dr. Tobias Kurth, a bostoni Brigham és Női Kórház (amely a Harvard Orvostudományi Egyetem oktató kórháza) epidemiológusa és az Egyetem segédprofesszora, az alábbiakban összegzi véleményét:

„Ez egyike volt az első nagyobb kutatásoknak, amelyek a migrén és az idővel később kifejlődő depresszió közötti összefüggést vizsgálták........Reméljük, az eredményeink arra fogják ösztönözni az orvosokat, hogy a migrénes betegjeiknek szóljanak a depresszió kockázatáról és azokról a potenciális módszerekről, amelyek segítségével a depresszió kifejlődése megelőzhető.”

Forrás: diagnozis.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK