Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A legtöbb rákbeteg balszerencsés - állítja egy kutatás
2015. január 04. 19:13

rákos megbetegedés, rák

A legtöbb rákbeteg balszerencsés - állítja egy kutatás
A rák kialakulását (legalábbis bizonyos típusokét) egy kevésbé tudományos szóval, a balszerencsével magyarázza egy amerikai kutatócsoport. Az eredményt természetesen nagyon is tudományos módszerekkel és kísérleti eszközökkel alapozták meg, mégis furcsán hangzik.
A legtöbb rákbeteg balszerencsés - állítja egy kutatás

Az életmód vagy az étrend helyett a szerencse játszik a legnagyobb szerepet a rák kialakulásában a Johns Hopkins University statisztikai modelljei szerint. A kutatók őssejtek osztódása közben létrejövő mutációk alapján hozták létre a modellt. A vizsgálat azt mutatja, hogy a felnőttkorban fellépő ráktípusok kétharmadát balszerencsével, rossz mutációval lehet magyarázni. A fennmaradó egyharmadért környezeti hatások és örökölt gének okolhatók.

"Minden rákot balszerencse, öröklött dolgok és környezeti hatások okoznak. Olyan modellt készítettünk, amely segíthet számszerűsíteni, hogy a három faktor milyen súllyal esik latba a rák kialakulásakor" - mondta Bert Vogelstein, az egyetem onkológiai intézetének professzora.

Aki a kutatás eredményétől megnyugodva rágyújtott egy cigire, most rögtön el is olthatja. Vogelstein a modell ismeretében a hosszú évekig dohányzó - vagy egyéb rákkeltő anyagnak kitéve élő - ember egészségét is a szerencsével magyarázza. Nem azért nem alakultak ki náluk daganatok, mert "jók a génjeik", hanem mert szerencséjük van. Az életmódhoz kötődő rossz döntések hozzájárulnak a balszerencséhez - írja az egyetem közleménye.

Christian Tomasetti professzor szerint néhány ráktípus megelőzése könnyebbé válik, életmódbeli változásokkal meg lehet előzni ezeket. Más ráktípusok esetében viszont az fog bebizonyosodni, hogy a megelőzés hatásfoka jóval kisebb, mint korábban gondolták. Ezeknél a ráktípusoknál a mihamarabbi felismerést segítő módszerek megtalálása a legfontosabb.

A kutatók vizsgálata kimutatta, hogy az őssejtek osztódása és a rák kialakulásának esélyei között nagyon szoros összefüggés van. Minél több osztódás van, annál valószínűbb a hibás sejtek megjelenése. A környezeti hatások azoknál a ráktípusoknál fontosak, amelyekre az ember ilyenkor magától is gondol: a dohányzás okozta tüdőrák vagy a napsugárzás okozta bőrrák létezését nem cáfolják az eredmények.

A vizsgálatban néhány rákfajtát nem vettek számításba: ilyen a mellrák, valamint a prosztatarák. Ezek esetében nem találtak megbízható számot az őssejtosztódásokra, így nem kerültek bele a modellbe.

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK