Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A látás világnapja
2013. október 10. 08:20

látásjavító kezelés, látásromlás, szem, szemüveg

A látás világnapja
Az Essilor Vision Foundation felmérései alapján világszerte 2,5 milliárd embernek van látásproblémája, de nem visel semmilyen korrekciós eszközt (szemüveget vagy kontaktlencsét).
A látás világnapja

Ez a világ dolgozó népességének a 33%-át jelenti, amely természetesen befolyásolja a termelékenységet is, így negatív hatással van a gazdaságok teljesítményére is. A nem korrigált látás összesen 269 milliárd dollár veszteséget okoz a dolgozói termelékenységben világszerte (elsősorban a fejlődő országokban jelentős ez a veszteség).

A gyermekek esetében is riasztó adatokról beszélhetünk, közel 30%-uk küzd valamilyen látásproblémával, amely negatívan befolyásolhatja egészségüket, az iskolában nyújtott teljesítményüket és akár a közösségbe való beilleszkedésüket is. A jó látás elengedhetetlen a fejlődésükhöz, hiszen a tanult információik 80%-a a látásukon keresztül jut el hozzájuk. A gyerekek első szemészeti szűrővizsgálata 3 éves korig javasolt. Ha a családban magas fokú rövidlátás vagy távollátás ismeretes, illetve előfordult cukorbetegség vagy öröklődő szembetegség, fokozottan ajánlott a szemészeti szakvizsgálat.

Szerte a világon az autóvezetők 23%-ánának van korrigálatlan látásproblémája, tehát gyakorlatilag minden 4. gépkocsivezető nem lát tökéletesen. A vizsgálatok szerint a közúti balesetek 59%-a lehet összefüggésben a rossz látással.

40 éves kor felett a szembetegségek, a látásromlás és a vakság előfordulásának esélye megháromszorozódik minden egyes eltelt évtizeddel. Szintén 40 éves kör körül kezd kialakulni az úgynevezett presbyopia, egy természetes folyamat, amely során a szem fokozatosan elveszíti természetes alkalmazkodóképességét. Ennek legfőbb jele, hogy az apró betűk összefolynak, elmosódnak és az olvasnivalót egyre távolabb kell tartanunk ahhoz, hogy élesen láthassuk. Szerencsére erre a problémára létezik megoldás, a multifokális szemüveg, amely egyszerre nyújt éles képet közelre, munkatávolságra (pl.számítógéphez) és távolra egyaránt.

A szembetegségek kialakulásában nagy szerepet játszik az UV sugárzás. A szürke hályog megbetegedések 1/5- például bizonyítottan az UV sugárzásra vezethető vissza. Kevesen tudják, de az UV sugárzás 40%-a nem napsütésben, hanem borult, felhős időben ér bennünket, hiszen ilyenkor többnyire nem viselünk védekezésre szolgáló napszemüveget. Az UV sugarak áthatolnak a felhőkön, havas időben pedig a friss hó visszaveri azt, így sokszorozva meg annak károsító hatását.

A szemünkbe érkező UV sugárzás károsító hatása életünk során összeadódik, így a védekezést már gyermekkorban célszerű elkezdeni. Ez azért is nagyon fontos, mert a kisgyermekek szeme egy bizonyos életkor alatt sokkal érzékenyebb a káros UV sugárzásra, ugyanis a szemlencséjük még nem képes olyan fokú védekezésre, mint a felnőtteké. A felmérések szerint az összes UV károsodás 80%-a 18 éves kor előtt éri az emberek szemét. A gyermekek szemének védelme ezért jelentősen csökkenti a későbbi látásproblémák kockázatát.

Javasoljuk, hogy gondosan válasszon szemüveg és napszemüveglencsét, kérdezzen rá, hogy a lencse valóban rendelkezik-e nemcsak első, de hátsó UV védelemmel is. Optikai szemüveglencsék esetében legalább E-SPF 25, napszemüveg esetében pedig legalább E-SPF 50+-os lencsét javaslunk. Az E-SPF faktor egy mutatószám, ami a szemüveg teljes (első és hátsó oldali) UV védelmét fejezi ki.

A szem- és látásvizsgálat mindenki számára évente ajánlott. Október a látás hónapja, ezért ne feledkezzen meg Ön sem az éves szűrővizsgálatokról!

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK