Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A kurkuma segíthet a cukorbetegség ellen
2012. szeptember 05. 15:50

cukorbeteg, cukorbetegség, szelíd gyógymód, előfordulás

A kurkuma segíthet a cukorbetegség ellen
A curry egyik alkotóelemeként ismert kurkuma fogyasztásával megelőzhető a cukorbetegség a nagy kockázattal élő embereknél – állapította meg egy thaiföldi tanulmány.
A kurkuma segíthet a cukorbetegség ellen

A Diabetes Care című szakfolyóiratban közzétett eredmények szerint a kurkumin kapszulák kilenc hónapon át tartó szedése a 2-es típusú cukorbetegséget felvezető állapotban lévő, prediabéteszes embereknél megelőzte a betegség kialakulását.

A kurkuma fűszernövényben lévő kurkumin vegyületről korábbi vizsgálatokban kimutatták már, hogy hatékony gyulladásgátló, és védi a test sejtjeit az oxidatív károsodástól. Mindkét folyamatnak – a gyulladásnak és az oxidatív sejtkárosodásnak is – szerepe van különböző betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában.

A most ismertetett tanulmányban 240 önkéntes vagy kurkumint szedett a neki adott kapszulában, vagy placebót. A kurkumint szedők napi adagja hat részre szétosztva 1500 milligramm volt. Kilenc hónap elteltével a placebót szedő 116 páciens közül 19-nél alakult ki 2-es típusú cukorbetegség, miközben a kurkumint kapott 119 ember közül senkinél.

A kutatók úgy találták, hogy a kurkumin javította a hasnyálmirigy bétasejtjeinek működését, amely sejtek felelősek a vércukorszintet szabályozó inzulin hormon kibocsátásáért. Feltételezik, hogy a kurkumin gyulladásgátló hatása segít megvédeni a bétasejteket a károsodástól.

„Ígéretesnek tűnik, de sok kérdés maradt megválaszolatlan” – reagált a tanulmány eredményeire Constance Brown-Riggs, az amerikai Táplálkozási és Diabétesz Akadémia szóvivője, aki szerint túl korai lenne azt ajánlani az embereknek, hogy kurkumin kapszulákkal előzzék meg a cukorbetegséget.

A cukorbetegség megelőzésében a legeredményesebbnek továbbra is azt tartják, ha a megfelelő étrendet testmozgással párosítják a nagyobb kockázatnak kitett emberek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK