Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A közelgő hideg megemelheti a vérnyomást
2014. november 12. 21:06

hideg, magas vérnyomás, vérnyomás, egészséges életmód, megelőzés

A közelgő hideg megemelheti a vérnyomást
Bár sokáig váratott magára a tartósabb hűvös idő, ám ha hinni lehet az előrejelzéseknek, akkor hamarosan beköszönt az igazi késő őszi idő. Ez sajnos nem csak az ember hangulatát befolyásolja, de sok esetben az egészségét is. Hiszen amint hidegebbre fordul odakint, úgy emelkedhet a vérnyomás is. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája az évszakváltás miatti problémákról és teendőkről beszélt.
A közelgő hideg megemelheti a vérnyomást

Így hat a hideg idő az erekre

Az időjárás változást szinte az egész szervezet megérzi, így több átalakulás is végbemegy, hogy a test alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez. Ilyen például az, hogy a hideg hatására az erek összehúzódnak, aminek következtében a vérnyomás megemelkedik. Hogy mennyivel, az természetesen több tényező függvénye, hiszen hat rá például a pontos kinti hőmérséklet, a kint eltöltött idő, az egyéni tűrőképesség, az általános egészségi állapot, és persze az, milyen melegen van az illető felöltözve.

A hideg vérnyomásemelő hatását bizonyítja többek között az a tanulmány, mely során a résztvevőket arra kérték, tegyék bele a kezüket hideg (5 Celsius fokos) vízbe három percre. A vizsgálat végén megállapították, hogy az átlagosan 113/68 Hgmm-es vérnyomás 133/90 Hgmm-re emelkedett.  Látható tehát, hogy a hőmérséklet bizony hatással van az értékekre, ám ez nem azt jelenti, hogy míg vissza nem tér a tavasz és a nyár, addig ki se mozduljunk otthonról, csupán érdemes jobban figyelemmel kísérni a vérnyomását, hiszen könnyen lehet, hogy más kezelésre van szükség ezekben a hónapokban.

 

További időjárási tényezők, melyek befolyásolják a vérnyomást
  • szélerősség
  • légnyomásváltozás
  • páratartalom

Egészséges életmóddal megelőzhető a probléma

Hogy a hidegben se kússzon 140/90 Hgmm fölé a vérnyomása, érdemes odafigyelnie az életmódjára, hiszen ha betart néhány szabályt, akkor elkerülhető a probléma. Az egyik legfontosabb az a szabad levegőn való rendszeres kardió testmozgás, hiszen így nem csak az izomzata fejlődik, hanem az erei is megedződnek, ráadásul ezáltal csökken a stressz és a közérzet is javul. Érdemes továbbá a sószegény, ám vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozásra is nagy hangsúlyt fordítani, valamint arra, hogy fogyasszon napi 2-3 liter vizet-még akkor is, ha kint már nincs kánikula!


Lehet, hogy gyógyszerváltásra lesz szüksége

Ha már diagnosztizált hipertóniás beteg, akkor még nagyobb figyelmet kell szentelni a rendszeres vérnyomásmérésnek, ugyanis könnyen lehet, hogy a megemelkedett értékek miatt más gyógyszerre, vagy más dózisra van szüksége. Természetesen a váltást csak és kizárólag orvosi javallatra teheti meg, így amint beköszönt a rossz idő, célszerű 24 órás vérnyomásmérést kérnie, hogy nyomon lehessen követni az értékek ingadozását, nagy segítséget nyújtva ezzel a megfelelő gyógyszeradag meghatározásában.


Dr. Kapocsi Judit hozzátette, hogy bár sokaknál megfigyelhető a nyár elmúltával vérnyomás emelkedés, ez nem jelentkezik mindenkinél, sőt, vannak esetek, amikor hidegben alacsonyabb értékeket lehet mérni. Azt viszont fontos megemlíteni, hogy rossz időben nem csupán a kinti hőmérséklet a ludas a magasabb vérnyomásban, hanem a sokszor ezzel járó kevesebb mozgás és egészségtelenebb étkezés.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK