Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A kemény vagy a puha fogkefe a jó?
2014. július 15. 20:17

fog, fluorid, fogmosás, fogíny, baktérium

A kemény vagy a puha fogkefe a jó?
Hazánkban még mindig tartja magát az elképzelés, miszerint „minél erősebben sikálom a fogaimat, annál tisztábbak lesznek”. Ezt a tévhit sok fogászati problémáért felelős.
A kemény vagy a puha fogkefe a jó?

A túl erős és helytelen technikával kivitelezett fogmosás hatására az íny visszahúzódhat, ami szabaddá teszi a rendkívül érzékeny és védtelen fognyakat. Ez a folyamat ráadásul visszafordíthatatlan, így mindenképpen érdemes megelőzni!

Fogmosás közben a fogak és íny találkozását (tehát az ínyszéli barázdákat), illetve a fogközöket kell különösen megtisztítani, mert elsősorban ezeken a helyen halmozódik fel a fogszuvasodásért és ínygyulladásért felelős plakkréteg, azaz lepedék.

A kefefejek puhasága mellett a sörteszámra is ügyelni kell. Minél több sörtét tartalmaz ugyanis egy fogkefe, annál alaposabban tisztít, gondoljunk csak egy cirokseprű és egy partvis hatékonyságának különbségére.

A fogápolás egészségügyi jelentősége


Köztudott, hogy fogak rendszeres tisztításával megelőzhető a fájdalmas fogszuvasodás, ínygyulladás és rossz lehelet. Az elhanyagolt fogsor azonban nemcsak a megjelenésre, hanem az általános egészségi állapotra is hatással lehet.

A nem megfelelően ápolt szájüregben élő baktériumok a keringésbe jutva gyengítik az immunrendszert, és késleltetik a test különböző pontjain kialakuló gyulladások megszűnését.

A lepedékben elszaporodó baktériumok a véráramba kerülve hozzájárulhatnak az érelmeszesedés kialakulásához, ami a szélütés és a szívinfarktus kockázatát is növeli.

Vizsgálatokkal igazolt tény, hogy nők estében a közepes, illetve súlyos állapotú ínybetegség kétszeresére növeli a koraszülés kockázatát. Ezen kívül gyakoribb az alacsony súlyú magzatok világra hozatala és a különböző születési rendellenességek kialakulása is.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK