Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A kávé segít megelőzni a fülcsengést?
2014. szeptember 17. 21:19

kávé, fülcsengés, fülzúgás, fülápolás, koffein

A kávé segít megelőzni a fülcsengést?
Egy friss kutatás szerint, a naponta több kávét is fogyasztó hölgyeknél kisebb eséllyel jelentkezik fülcsengés.
A kávé segít megelőzni a fülcsengést?

Az American Tinnitus Association szerint a fülzúgás valamilyen formája közel 50 millió embert érint az Egyesült Államokban. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, az Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy az érintettek száma hazánkban is magas, közel fél millióan szenvednek a latinul tinnitus néven ismert betegség tüneteitől: olyan csengéshez, zúgáshoz, zümmögéshez, vagy suhogáshoz hasonló hangot hallanak, amely nem külső hangforrásból származik. A betegség elsősorban az idősebb korosztály tagjait érinti, a The American Journal of Medicine folyóiratban megjelent vizsgálat eredménye szerint a megelőzés érdekében jobb, ha mielőbb rendszeres kávéfogyasztókká válunk, ha eddig nem tettük.

 

A megoldás a koffeinben van

A 65,000 résztvevővel, 1991-ben kezdődött vizsgálatban, 30 és 44 év közötti hölgyek egészségi állapotának változását követték nyomon. A résztvevők átlagosan napi 242.3 mg koffeint fogyasztottak, ez megközelítőleg 2,5 csésze kávénak felel meg. 18 évvel a vizsgálat kezdetét követően a résztvevők egészségi állapotát ismét felmérték, különös tekintettel a fülzúgásos tünetekre. 5,289 esetben az érintettnél napi rendszerességgel, vagy hetente néhány napon át jelentkeztek a tünetek.

Az adatok összevetése után összefüggést fedeztek fel a kávézási szokások és a fülzúgásos panaszok gyakorisága és erőssége közt. A napi 450-599mg koffeint fogyasztó hölgyeknél a fülcsengés előfordulása 15 százalékkal volt alacsonyabb, mint a kevesebb, mint napi 150 mg-ot fogyasztók esetében.

 

 

A kapcsolat feltehetőleg a koffein, központi idegrendszert stimuláló tulajdonsága miatt jöhet létre, de korábbi kutatás igazolta azt is, hogy a koffein közvetlenül is hat a belső fülre.

 

Fülápolás és mozgás: így előzhetjük meg a fülzúgást

 

A vizsgálatot végző orvosok azonban a jelenlegi eredmények ellenére sem tanácsolják, hogy bárki is mértéktelen kávézásba kezdjen, a fülcsengés megelőzésének reményében.
  • További vizsgálatokra van szükség a napi ajánlható mennyiség pontos meghatározásához is. Dr. Augusztinovicz Monika szerint, amit jelenlegi ismereteink szerint megtehetünk a panaszok megelőzésére, az a helyes fülápolás és a mozgás.
  • Ennek érdekében kerülendő a fültisztító pálcika használata, így megelőzhetjük, hogy a rosszul végzett mozdulatokkal a dobhártya felé toljuk a fülzsírt, ami aztán a fül belsejében összegyűlve kellemetlen panaszokat is okozhat.
  • A zajvédő füldugó hasznos segítség a megelőzésben azok számára, akik például munkájukból eredően, rendszeresen zajos környezetben tartózkodnak.
  • A normális keringés és a vérerek egészségének megőrzése a fülzúgás megelőzésében is segíthet, ehhez javasolt a rendszeres sportolás.
  • Fontos az esetleges kiváltó tényezők, mint a magas vérnyomás, magas vérzsír szint, nyakcsigolya problémák korai felismerése és kezelése.
Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK